przeciek przy kominie
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: przeciek przy kominie
Witam,kolega grzegorz andrychiewicz słusznie zauważył,jak komin jest zrobiony z dziurawki,to może woda iść od góry ,nawet czapa może nie pomóc ,jak deszcz zatnie z boku,pozdrawiam
-
dobson
dobrze że coś umiem bo jak bym miał się uczyć z tego forum to narobił bym więcej głupot niż czegoś pożytecznego
Witam,dobson-zaczynam chyba zazdrościć, Tobie, posiadanych umiejętności,pozdrawiam.
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Dobson. Zadałem sobie trud i przeczytałem Twoje posty. Cieniutki jesteś. Jan.
-
meble-kalwaria
- Początkujący

- Kontakt:
bardzo proszę się nie sprzeczać zwłaszcza w tym temacie tylko mi pomóc - jeżeli tylko ktoś ma jeszcze jakieś spostrzeżenia, sugestie, doświadczenie lub chce się wypowiedzieć to bardzo proszę i z góry dziękuje za kolejne wypowiedzi oraz oczywiście za dotychczasowe również bardzo dziękuje wszystkim forumowiczom 
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Wyrażnie napisałem ; Zdjąć po jednej dachówce i DOPIERO będzie można ocenić co jest żle. A najlepiej wezwać dobrego fachowca. Jan.
-
meble-kalwaria
- Początkujący

- Kontakt:
bardzo chętnie tylko ciężko będzie takie zdjęcia zrobić, muszę skombinować najpierw rusztowanie oraz pomóc sobie jeszcze drabiną 
Witam,Ty meble kalwaria,nie kombinuj z rusztowaniem i drabiną,bo biedy sobie narobisz.Masz wyłaz dachowy,poniżej stop-śniegi,bez kłopotu możesz stanąć na tylnej obróbce okna,zrobisz wtedy potrzebne zdjęcia.Co do obróbki komina,to niestety większość,tak właśnie go obrabia.Zgodzą słabo cenę za robociznę-potem muszą jakoś ;swoje; wyciągnąć.Dobrze dla Ciebie,że jest on blisko kalenicy-nie będzie tam dużo wody.Gdyby był niżej,automatycznie wody będzie więcej,obróbka boczna się może zapchać.Ale nie widzę w tym nic złego,mieszkanie będzie przecież ubezpieczone--zarobi malarz,pewnie ktoś kto jakoś ;ogaci;jakoś komin,ważne żeby to wszystko jakoś się kręciło,pozdrawiam.
-
ecodach
Także jak Kolega wyżej proponuję zlecić usterkę firmie dekarskiej , która na poprawioną prace wystawi Państwu gwarancję pisemną .
Pozdrawiam .
Pozdrawiam .
-
DonCorrado
- Początkujący

Witam,
ostatnio zauwazylem, ze jak deszcz mocniej zacina to mi cieknie po kominie, wyszedlem na dach, a tam ewidentnie puscil silikon, bodajze po ok. 7 czy 8 latach od momentu robienia dachu. Na kominie jest putz, do tego dochodzi obróbka z blachy i silikon jeszcze uszczelnia, gdzie niegdzie puscil. Trzeba kupic normalny dekarski silikon ale radzicie to jakos tam czyscic? Tam gdzie sie trzyma wyodklejac i przykleic od nowa?
ostatnio zauwazylem, ze jak deszcz mocniej zacina to mi cieknie po kominie, wyszedlem na dach, a tam ewidentnie puscil silikon, bodajze po ok. 7 czy 8 latach od momentu robienia dachu. Na kominie jest putz, do tego dochodzi obróbka z blachy i silikon jeszcze uszczelnia, gdzie niegdzie puscil. Trzeba kupic normalny dekarski silikon ale radzicie to jakos tam czyscic? Tam gdzie sie trzyma wyodklejac i przykleic od nowa?
-
michalusgti
- Początkujący

witam.
uszczelniacz dekarski niczego nie załatwi. Ja sama nazwa mówi USZCZELNIACZ pełni role uszczelnienia a nie załatwia sprawy. obróbka komina powinna być wcięta w komin nie mniej niż 2 centymetry. dzięki temu komin nie będzie cieknł. dla pewności można nacięcie można posmarować sylikonem. sylikon pedzej czy później i takl puści. Nigdy nie polegam na sylikonach.
uszczelniacz dekarski niczego nie załatwi. Ja sama nazwa mówi USZCZELNIACZ pełni role uszczelnienia a nie załatwia sprawy. obróbka komina powinna być wcięta w komin nie mniej niż 2 centymetry. dzięki temu komin nie będzie cieknł. dla pewności można nacięcie można posmarować sylikonem. sylikon pedzej czy później i takl puści. Nigdy nie polegam na sylikonach.
Witam, odświeżam temat, żeby nie zakładać nowego. Załączam zdjęcia, pierwsze poglądowe, przyjmijmy kolejność kominów patrząc od włazu i nazwijmy je kolejno kominem A, B i C. Budynek powstał około 15 lat temu.
Komin A mocno kiedyś przeciekał i jak widać ktoś okleił go szeroką dekarską taśmą izolacyjną. Teraz nie cieknie (przynajmniej ńic na suficie poddasza nie widać), dlatego nic z nim na razie nie planuję robić, choć prawdopodobnie trzebaby przynajmniej połatać dziury w taśmie.
Widzę tu też potencjalny problem z przedziurawieniem papy przez maszt. Rura masztu stoi na wysłużonym kawałku sklejki. Maszt jest zbyt ciężki żeby utrzymać się na obecnych dwóch mocowaniach kominowych, a ńie chciałbym wiercić w kominie dodatkowych ani większych dziur. Dobrze byłoby pewnie całkiem usunąć ten maszt, choć wolałbym go zachować. Spróbuję podnieść rurę i podłożyć pod dotychczasową sklejkę dodatkową podkładkę o większej powierzchni.
Problematyczne są kominy B i C, które ciekną przy większych opadach deszczu. Wydaje mi się że przeciek jest przez spękany silikon przy pionowych obróbkach blacharskich. Papa wygląda na szczelną. Podejrzewam, że ten sam problem był wcześniej z kominem A. Zdjęcia dalsze dotyczą samego komina B.
Niektórzy doradzą pewnie zrobić obróbki na nowo z zachowaniem porządnego mocowania blachy na wydrę itp. To praca duża i kosztowna, którą moznaby dopiero zaplanować i wykonać za 1-2 lata.
Co zrobić, żeby przez przez te 2 lata albo i dłużej nie ciekło?
a. Czy wydłubać dotychczasowy silikon i uszczelniać silikonem dekarskim na nowo?
b. Czy obkleić taśmą jak komin A (może trochę dokładniej)?
c. Czy pokryć spękany silikon jakimś rodzajem gumy w płynie?
Muszę zrobić to szybko i samodzielnie. Proszę o poradę z podaniem konkretnych nazw niezbyt drogich produktów. Z góry dziękuję i pozdrawiam
Komin A mocno kiedyś przeciekał i jak widać ktoś okleił go szeroką dekarską taśmą izolacyjną. Teraz nie cieknie (przynajmniej ńic na suficie poddasza nie widać), dlatego nic z nim na razie nie planuję robić, choć prawdopodobnie trzebaby przynajmniej połatać dziury w taśmie.
Widzę tu też potencjalny problem z przedziurawieniem papy przez maszt. Rura masztu stoi na wysłużonym kawałku sklejki. Maszt jest zbyt ciężki żeby utrzymać się na obecnych dwóch mocowaniach kominowych, a ńie chciałbym wiercić w kominie dodatkowych ani większych dziur. Dobrze byłoby pewnie całkiem usunąć ten maszt, choć wolałbym go zachować. Spróbuję podnieść rurę i podłożyć pod dotychczasową sklejkę dodatkową podkładkę o większej powierzchni.
Problematyczne są kominy B i C, które ciekną przy większych opadach deszczu. Wydaje mi się że przeciek jest przez spękany silikon przy pionowych obróbkach blacharskich. Papa wygląda na szczelną. Podejrzewam, że ten sam problem był wcześniej z kominem A. Zdjęcia dalsze dotyczą samego komina B.
Niektórzy doradzą pewnie zrobić obróbki na nowo z zachowaniem porządnego mocowania blachy na wydrę itp. To praca duża i kosztowna, którą moznaby dopiero zaplanować i wykonać za 1-2 lata.
Co zrobić, żeby przez przez te 2 lata albo i dłużej nie ciekło?
a. Czy wydłubać dotychczasowy silikon i uszczelniać silikonem dekarskim na nowo?
b. Czy obkleić taśmą jak komin A (może trochę dokładniej)?
c. Czy pokryć spękany silikon jakimś rodzajem gumy w płynie?
Muszę zrobić to szybko i samodzielnie. Proszę o poradę z podaniem konkretnych nazw niezbyt drogich produktów. Z góry dziękuję i pozdrawiam