Ruszający się bok ościeżnicy

Asortyment okien i drzwi jest tak duży, że wybór jest naprawdę trudny. Do tego montaż, konserwacja, czasem naprawy. Z tego działu możesz dowiedzieć się czym różnią się poszczególne typy i modele, jak wybrać odpowiednie okna i drzwi do Twojego domu i mieszkania, jak je prawidłowo osadzić, konserwować i co robić jeśli pojawią się jakieś problemy.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

shady25
Początkujący
Początkujący

Ruszający się bok ościeżnicy

Post autor: shady25 »

Dzień dobry,
prawa część ościeżnicy drzwiowej zaczęła się ruszać, słychać jak chodzi pianka przy zamykaniu drzwi. Czy jest jakiś sposób żeby ją wzmocnić i usunąć usterkę bez zdejmowania wszystkich 3 elementów ościeżnicy? Dodam, że ten bok uszkodzony rusza się najmocniej/wysuwa na samym dole, przy górnej ościeżnicy trzyma się całkiem okej.
Chciałem wzmocnić to pianką ale nie wiem czy jest sens na siłę wysuwać od dołu tyle ile się da i psiknąć pianką czy tylko pogorszy to sprawę?

theme
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Ruszający się bok ościeżnicy

Post autor: theme »

Jaka to jest ościeżnica? Drewniana, stalowa, MDF?
Co to za drzwi? Zewnętrzne, wewnętrzne?

Jak są drzwi zamontowane? Na betonie? Na jakimś styropianie, XPSie, Styrodurze czy coś?

Ogółem drzwi montujesz na ciepłej podwalinie np. na Klinarycie jak masz w Wikędzie czy Purenicie jaki znajdziesz w CAL.
Pod ościeżnicę nie daje się żadnych drewnianych klinów. Albo są kompozytowe albo montujesz drzwi na wypoziomowanej podwalinie. Kliny służą tylko do ustabilizowania na czas dyblowania. Później uzupełnia się przestrzeń pianką.

Jak masz drzwi wewnętrzne to pod uszczelką można dać kołeczek + lekko można uzupełnić pianką. Tylko trzeba zabezpieczyć laminat. Napisz coś więcej, bo ciężko tak ogólnikowo nakierować Cię na prawidłowe rozwiązanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Okna i drzwi”