Witam,
Mam ściany z bloczków betonowych, na to naklejone płyty gk.
Chcę zamontować na ścianie duży tv (75 cali, 33kg).
Łączna grubość płyty gk + klej + pierwsza scianka pustaka//bloczka betonowego to ok 6,5 -7cm.
Czy mocować uchyt TV na kołach fischera 50mm (otwór wymagany 60mm) i nie przebijać sie przez scianę bloczka, czy może zastosować kołki 80mm, przebić się przez bloczek i próbować jeszcze wcisnąć na koniec/dno chemiczne zakończenie (kotwę chemiczną) ?
Wiercenie pod TV w bloczkach betonowych
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
PatiPafosi
- Początkujący

Re: Wiercenie pod TV w bloczkach betonowych
Uważam, że im solidniejsze mocowanie, tym większa pewność, że TV utrzyma się na miejscu. Wybrałabym drugą opcję - przebijanie bloczka 80 mm kołkami i dodatkowa stabilizacja kotwą chemiczną
Ale tak prawdę powiedziawszy, to jestem przeciwna mocowaniu telewizorów na ścianach. Uważam, że lepszy jest dedykowany stolik. Dlatego, że nie trzeba ruszać ścian i nie ma obawy, że coś nie wytrzyma i rozwali się kawałek ściany, telewizor, a przy okazji jeszcze podłoga
Inna kwestia, że nóżki w tych dużych telewizorach producenci robią dość śmieszne i mało przekonujące. Ale ponoć można znaleźć też solidniejsze podstawki, że po przypadkowym potrąceniu wszystko dalej stoi
Ale tak prawdę powiedziawszy, to jestem przeciwna mocowaniu telewizorów na ścianach. Uważam, że lepszy jest dedykowany stolik. Dlatego, że nie trzeba ruszać ścian i nie ma obawy, że coś nie wytrzyma i rozwali się kawałek ściany, telewizor, a przy okazji jeszcze podłoga
Inna kwestia, że nóżki w tych dużych telewizorach producenci robią dość śmieszne i mało przekonujące. Ale ponoć można znaleźć też solidniejsze podstawki, że po przypadkowym potrąceniu wszystko dalej stoi