styl VINTAGE - co konkretnie oznacza ?

Salon jest jednym z najważniejszych miejsc w mieszkaniu, to tutaj spędzamy większość czasu i przyjmujemy gości. Rady i opinie na temat urządzania salonu ? małego, dużego, z jadalnią lub bez.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Rina40
Początkujący
Początkujący

styl VINTAGE - co konkretnie oznacza ?

Post autor: Rina40 »

Styl Vintage jest coraz popularniejszy, ale czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi co on oznacza ? Czy są to rzeczy stare czy nowe stylizowane na stare ? A jeżeli stare to z jakiegoś konkretnego przedziału czasowego np. lata 70 - te ? gdzie mogę dostać takie rzeczy ??

Przemek

Re: styl VINTAGE - co konkretnie oznacza ?

Post autor: Przemek »

Słowo vintage pochodzi z terminologii winiarskiej. Zapoczątkowany w modzie przeniósł się do projektowania wnętrz. Zapoczątkowany w modzie przeniósł się do projektowania wnętrz. Cechą charakterystyczną stylu "Vintage" jest łączenie przeciwieństw. Takie wnętrze można stworzyć na dwa sposoby: wprowadzając stare, stylowe meble w nowoczesne wnętrze, wnętrze stylizowane z historią łącząc z nowoczesnymi elementami.

Awatar użytkownika
martan
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: martan »

Ja też szukam inspiracji
http://www.forumbudowlane.pl/

emsti
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: emsti »

Ja urządzam dom w tym stylu. Polecam odwiedzać targi staroci gdzie można znaleźć prawdziwe perełki:)

Od siebie polecam zajrzeć sobie również na stronę: well.pl

Tutaj też masz przykłady takich aranżacji.

JanCyprian
Początkujący
Początkujący

Post autor: JanCyprian »

Jeżeli dobrze kojarzę, słowo "Vintage" można przetłumaczyć jako "stary dobry" - w sensie jakiegoś powrotu do przeszłości, który jest równie pozytywny, jak za swoich najlepszych lat. O niektórych sportowcach-weteranach komentatorzy tak mawiają. :|

A jak to przełożyć na wnętrzarstwo? Myślę, że każdy ma swoje indywidualne vintage - nie ma tu sztywnych ram czasowych. Dla jednego będą to lata 50., dla innego 70., a dla kolejnych lata 90. i 00.
Zaryzykuję stwierdzenie, że vintage jest wszystko, co było modne i stylowe, a aktualnie trochę zniknęło w trendach projektowych :wink:

Marian Rychlik
Początkujący
Początkujący

Post autor: Marian Rychlik »

każdy inaczej interpretuje , nie ma ojca który zdefiniował styl VINTAGE :lol: Inspoiracji trzeba szukać u sąsiadów albo w salonach

ODPOWIEDZ

Wróć do „Salon / Pokój dzienny”