Zabezpieczenie przysypanego cokołu piachem

Szukasz odpowiedniego materiału na ściany swojego domu? Nie wiesz jakie materiały będą odpowiednie do ich wzniesienia i wykończenia? Jakie trzeba ponieść koszty wynajęcia ekipy remontowej? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

BartN80
Początkujący
Początkujący

Zabezpieczenie przysypanego cokołu piachem

Post autor: BartN80 »

Witam, mam pytanie donośnie zabrudzeń elewacji i wilgoci w dolnej części elewacji przy zasypanym piachem cokole. Nie jestem ekspertem chciałbym się doradzić jak to powinno być zrobione i czy lepiej teraz to poprawić.

Załączam fotki jak było to oddane jak kupiłem dom, na zdjęciach widać cokół poniżej elewacji. Ekipa która robiła prace brukarskie zasypała wszystko piachem aby zniwelować teren nie zabezpieczając cokołu. Kostka jest powyżej cokołu i przylega obecnie do elewacji, ale po opadach pojawiają się zabrudzenia jak na zdjęciach w dolnej części elewacji (jest kilak miejsc gdzie jest to mały grzyb).

Proszę o radę jak to powinno być zrobione poprawnie, i czy teraz najlepiej zdjąć kostkę i odkopać do cokołu pozostawić na kilka dni do obeschnięcia a potem zabezpieczeniem folią kubełkową. Następnie zasypanie piaskiem i nowa podsypka pod kostkę brukową, okapnik oraz aby nie było zabrudzeń elewacji klinkier albo masa żywiczna. Czy w inny sposób to powinno być zabezpieczone, i czy w obecnej sytuacji wilgoć może wchodzić w fundament ?

Dziękuję bardzo z góry za wszystkie podpowiedzi, jest lato więc trzeba by poprawić po ekipie brukarskiej :)
Załączniki
IMG_20191030_162444a.jpg
IMG_1013.jpg
IMG_1009.jpg

Awatar użytkownika
Om3k
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Re: Zabezpieczenie przysypanego cokołu piachem

Post autor: Om3k »

BartN80

:idea: Ściany fundamentowe powinny być pokryte izolacją przeciwwodną z masy KMB.
:idea: Na to płyty izolacyjne z polistyrenu ekstrudowanego XPS o grubości około 5 cm mniejszej niż płyt styropianowych EPS na ścianach parteru.
:idea: Górna krawędź cokołu powinna wystawać co najmniej 30 cm ponad poziom projektowanego terenu przy budynku.
:idea: Następnie powierzchnia cokołu powinna być pokryta tynkiem mozaikowym.

:!: Natomiast folia kubełkowa nie jest izolacją przeciwwodną lub przeciwwilgociową. Pełni funkcję ochrony płyt XPS przed uszkodzeniami lub korzeniami. Nie jest niezbędna, ale jeśli jest już stosowana to sama nie może uszkadzać płyt XPS po przez wgniatanie kubełków zwróconych w stronę XPS na skutek parcie poziome gruntu na ścianę budynku. Dlatego płyty XPS powinny być tarowane, następnie pokryte klejem i siatką, a następnie folia kubełkowa może być układana kubełkami w stronę ściany. Jeśli płyty XPS nie będą utwardzone powierzchniowo klejem i siatką to folia kubełkowa może być stosowana tylko kubełkami w stronę gruntu, aby nie uszkodzić płyt XPS.
Płyty XPS powinny być przyklejane do ścian fundamentowych i na odcinku cokołowym. Nie wolno ich kołkować do ściany, aby nie uszkodzić wykonanej wcześniej izolacji przeciwwodnej.

:idea: Aby zabezpieczyć ściany budynku przed zabrudzeniem to wokół budynku należy wykonać opaskę szerokości co najmniej 60 cm i grubości 10 cm z grubego kruszywa, np. gresu. Po obsypaniu ścian fundamentowych np. pospółką i jej zagęszczeniu, należy ułożyć warstwę agrowłókniny, a następnie wykonać opaskę gresową.
Ostatnio zmieniony 27 cze 2024, 11:28 przez Om3k, łącznie zmieniany 1 raz.

BartN80
Początkujący
Początkujący

Post autor: BartN80 »

Om3k dziękuję za odpowiedź, tak jak wspominałem nie jestem fachowcem w tej dziedzinie tylko chciałbym doprowadzić obecną sytuację do składu i ładu.
Proszę zobaczyć zdjęcia jak to wyglądało przed zasypaniem piaskiem i obecnie, jak w tej sytuacji można to poprawić żeby nie było wilgoci i zabrudzeń na dolnej części elewacji oraz żeby nie było niespodzianki później z wilgocią przy fundamencie? Jest już kostka chodnik oraz mała opaska wokół domu, nie chciał bym robić dużej rewolucji wymianą wszystkiego.

Awatar użytkownika
Om3k
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Om3k »

Jak to powinno być chronologicznie poprawione opisałem w moim pierwszym poście. Niestety półśrodki nie będą skutecznie i trwale chroniły przez zawilgoceniem, brudzeniem i zagrzybieniem ścian.
Jeśli po odkopaniu ścian fundamentowych okaże się, że izolacja przeciwwodna ścian fundamentowych została wykonana poprawnie to pomiń ten krok i przejdź do wykonania następnego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany”