pompa głębinowa do studni kopanej
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Marek Rajski
- Zainteresowany

Re: pompa głębinowa do studni kopanej
Jeśli nie jesteście pewni jaką pompę wybrać to zerknijcie na stronę http://doborpompy.pl/przyklad-dobor-hydrofora-do-domu-jednorodzinnego/ . Jest tam wiele przydatnych informacji odnoście doboru pomp. Ja przed kupnem pompy do studni korzystałem z ich porad. Jasno i rzetelnie opisują parametry pomp i ich zastosowanie.
Najlepiej kupić pompę Omnigena. Są dobre i wydajne i mają przede wszystkim bardzo szeroki zakres parametrów. Dlatego da się dobrać najbardziej odpowiednią pod nasze wymagania.
Ja osobiście polecam zajrzeć na stronę DAB Pumps. Mają taką pompę Divertron. Użytkuję co prawda od niedawna, więc jeszcze sporo przede mną, ale na chwilę obecną nie znam lepszego rozwiązania, aby ładnie podlewać teren i jeszcze poprawić/ustabilizować poziom ciśnienia wody. Maksymalna gł. Zanurzenia to 12m, więc spoko, jest zabezpieczenie przed suchoobiegiem, energooszczędna, równomiernie pracująca. Moim zdaniem warto przetestować.
Ja skorzystałem z bogatej oferty firmy Dambat. Doradzili fachowo najlepsze rozwiązanie i pomogli dokonać wyboru. Pompa służy mi bezawaryjnie. Cenowo również byłem usatysfakcjonowany.
Niestety, wbrew pozorom wybór odpowiedniej pompy do studni to nie lada wyzwanie. Obecnie na rynku jest wiele ofert, ale ja uważam że warto stawiać tutaj przede wszystkim na jakość. Warto wziąć pod uwagę pompy tego producenta: DAB. Dodatkowo producent daje na nie 5 lat gwarancji. Jeśli macie jakieś pytania, to warto dopytać - na pewno obsługa klienta wam pomoże.
My mamy pompę IBO Italy, sprawdza się bardzo dobrze, a nie kosztowała majątku. Ma 3 lata gwarancji, więc jesteśmy spokojni, pare lat na pewno nam posłuży
Ja ze swojej strony mogę polecić pompy głębinowe producenta Tresnar bądź też pompy przystosowane do zasysania wody z Karchera, z serii H&G. Posiadam i jedną i drugą i z oby dwu jestem bardzo zadowolony.
Do studni kopanych polecenia godne specjalnie zaprojektowane pompy z rodzaju OLA , koszt w granicach 600-800zł. Pompy te nie muszą być całkowicie zanurzone, nie wymagają rur osłonowych, wystarczy wrzucić do wody i już.