Jakie okna kupić, jakiej firmy i ilu komorowe
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
cleopatraaa
- Aktywny

Re: Jakie okna kupić, jakiej firmy i ilu komorowe
Profil 7-komorowy jest świetnym wyborem ze względu na lepszą izolację cieplną i akustyczną. Polecam tutaj np. winergetic premium z Oknoplast. Nie zapominajmy też, że dobrze zaprojektowane okna powinny być szczelne, aby minimalizować straty ciepła i zapewnić komfort użytkowania, zwłaszcza w okresie zimowym. Tutaj te 7-komorowe profile świetnie zdają egzamin. Warto również zadbać o to, aby okna były wyposażone w systemy bezpieczeństwa, takie jak okucia antywłamaniowe. Zapytaj o to, gdy będziesz zamawiać.
Profile siedmiokomorowe to obecnie standard w energooszczędnym budownictwie. Liczba komór nie jest jednak tak ważna, jak odpowiedni przebieg izoterm i rozwiązania uszczelnień. Bardzo dobrze dopracowane są np. okna w systemie Schuco LivIng z oferty firmy Matplast. Mogą osiągać izolacyjność cieplną nawet na poziomie pasywnym i zapewniać doskonałą ochronę akustyczną nawet do 47 dB. Proponuję porozmawiać ze specjalistami z tej firmy, są bardzo pomocni, na pewno doradzą rozwiązanie idealnie dopasowane do potrzeb związanych z izolacyjnością cieplną i akustyczną.
Moja siostra się teraz buduje ze szwagrem i oni bardzo fajnie podeszli do tematu, ponieważ wzięli wyceny od chyba 5 firm. Każdą z tych firm i wycen rozłożyli sobie na czynniki pierwsze
Moja siostra jest taką osobą haha no i po głębokiej analizie, sprawdzeniu opinii wybrali wreszcie okna z VIDOK. Dla nich PCV zdecydowanie była wystarczająca, nie mają dużych przeszkleń, nawet tarasowe jest dość małe. Oni wybudowali sobie mały 100m domek. W każdym razie okna bardzo fajnie się prezentują. Siostra jeszcze nie mieszka w tym domu, ale byłem na budowie i pod względem stolarki nie mam się do czego przyczepić. Cenę też dostali niezłą.
-
karolinamak
- Aktywny

ja też na początku patrzyłam tylko na ilość komór, a potem się okazało, że to nie jest aż tak kluczowe jak się wydaje
teraz większość okien i tak ma 6–7 komór, więc to już taki standard
bardziej zwróciłabym uwagę na uszczelki, pakiet szybowy i ogólnie jakość wykonania, bo to robi największą różnicę jeśli chodzi o ciepło i ciszę w domu. np. w wiśniowski te ich pvc (primo czy develo) mają już potrójne uszczelki i trzyszybowe pakiety, więc to spokojnie wystarcza do normalnego domu
bardziej zwróciłabym uwagę na uszczelki, pakiet szybowy i ogólnie jakość wykonania, bo to robi największą różnicę jeśli chodzi o ciepło i ciszę w domu. np. w wiśniowski te ich pvc (primo czy develo) mają już potrójne uszczelki i trzyszybowe pakiety, więc to spokojnie wystarcza do normalnego domu
W MS Więcej niż Okna poszukaj tych okien z minimal design, czyli maksymalnie duże przeszklenia, a minimalna rama. Dzięki temu wpuścisz do pomieszczenia bardzo dużo naturalnego światła i to ogólnie coś takiego lepiej wygląda po montażu. Tutaj - ms. pl/galeria-inspiracje/ znajdziesz kilka „gotowców”.
To ekipa z Wielkopolski od stolarki otworowej ale działają też na Mazowszu i w Łódzkim – https://www.instagram.com/okna_z_poznania/. Do tego pokazują, co aktualnie robią i dzielą się wiedzą. Dopasują Ci wszystko, w tym okna, automatykę do rolet, drzwi tarasowe i inne rzeczy, żeby wszystko do siebie pasowało.