MAM pytań kilka:
1 co sądzicie o tynku gipsowym wogole?
2 co sądzicie o gipsie tynkarskim maszynowym lekkim firmy ORTH ?
3 zaczeli już u mnie robić tynk własnie NIBY fachowcy i uzyli tej zaprawy bo stwierdzili że KNAUF ciżko sie obrabia który lepszy i jak to sie ma do siebie cenowo (materiał)
4 ile cm powinno być tynku nas kablem elektrycznym ?
5 co w sytuacji gdy polożyli już gips i za cienko czy moga dołożyć czy skuć i nowy połozyć (mineło już kilka dni)
6 w miejścu wgłębień jakie powstały podczas zacierania zatarli ci fachowcy tą masa bez kamyczków czyli tym mleczkiem czy jak tam zwał to fachowo czy to będzie miało jakiś wpływ po wyschnięciu na malowanie (wchłanianie farby i jednolitośc koloru?
PROSZE o POMOC i dobre fachowe konkretne rady
Mariusz
TYNK GIPSOWY kładziony AGREGATEM mam mase PYTAŃ <---- pom
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Slayer
tynki gipsowe robiłem i jeszcze od czasu do czasu zdarza mi się robić. To bardzo dobre wykończenie, gładkie i ciepłe w dotyku. Reguluje tez w pewnym stopniu wilgotność w pomieszczeniu. Gipsu, o którym mówisz nie znam, ale soro jest w sklepach...Jeśli to byl gips do układania maszynowego, to można kłaść go więcej na ściany - kładzie się tyle ile potrzeba - nie ma recepty na grubość, ale dobrze by było, gdyby nie było zbyt grubo. Jeden gips kładziesz 2 mm, drugi 1,5 cm - zależy od gipsu. Tynki gipsowe na mokro zaciera się właśnie mleczkiem i pacą filcową i wygładza blachą, a następnie przyciera - nie ma to znaczenia dla właściwości, o które pytasz.
-
patrys
Mam pytanie ile kosztuje taki tynk?Jak to wychodzi za metr kwadratowy z towarem?Ma pan jaks ekpie jaka moze pan polecic? moj adres mail fenomenalny@op.pl
-
Gość
1. dobry material. reguluje wilgotnosc w pomieszczeniach. daje "przyjemny klimat"
2. dobrej klasy material vg-orth jest produkowany w fabryce knaufa, jakosciowo zblizony, cena minimalnie nizsza
3. knauf nieznacznie latwiejszy w obrobce c odo ceny pisalem wyzej
4. jak najmniej zeby skryc przewod
5.
jest to material jednowarstowoy, nalozenie kolejnej warstwy skonczy sie jej odpadnieciem (100% pewnosci) trzeba skuwac rysowac gruntowac betonkontaktem lub po prostu szpachlowac...
6.gotowy tynk gipsowy nie ma jednolitej gladkosci. nawet najlepiej polozony. chlonnosc ma zblizona na calej powierzchni, pod warunkiem ze podloze na jakim zostal polozony jest jednolite
pozdr
2. dobrej klasy material vg-orth jest produkowany w fabryce knaufa, jakosciowo zblizony, cena minimalnie nizsza
3. knauf nieznacznie latwiejszy w obrobce c odo ceny pisalem wyzej
4. jak najmniej zeby skryc przewod
5.
jest to material jednowarstowoy, nalozenie kolejnej warstwy skonczy sie jej odpadnieciem (100% pewnosci) trzeba skuwac rysowac gruntowac betonkontaktem lub po prostu szpachlowac...
6.gotowy tynk gipsowy nie ma jednolitej gladkosci. nawet najlepiej polozony. chlonnosc ma zblizona na calej powierzchni, pod warunkiem ze podloze na jakim zostal polozony jest jednolite
pozdr
-
T. Brzęczkowski
Od regulowania wilgoci jest wentylacja, a nie przegroda termiczna. Mieszkający, lub nawet sam dom (wc , kwiaty itp) gdy nas nie ma bez przerwy "produkują wilgoć", więc nieuzasadnione jest twierdzenie, że przegroda t,ermiczna chłonie i oddaje, zimą wyłącznie chłonie . A to obniża jej izolacyjność termiczną i zwiąksza ilość zarodników grzybów strzępkowych (pleśni). Bezpieczniej jest dać stelaż wełnę i folię, podobnie jak w dachu.