Mała kuchnia- jakiś pomysł

Pomysły na wystrój kuchni, dobór armatury kuchennej i mebli. Porady jak zaprojektować funkcjonalną, oryginalną kuchnię. Radzimy jakie dobrać meble kuchenne, sprzęt AGD oraz odpowiedni zlewozmywak. Nowości dotyczące trendów w aranżacji przestrzeni kuchennej.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Joanna_24
Początkujący
Początkujący

Re: Mała kuchnia- jakiś pomysł

Post autor: Joanna_24 »

tutaj jest fajna wizualizacja
Obrazek

Kayac
Aktywny
Aktywny

Post autor: Kayac »

Po kilku latach mieszkania planuje przerobienie mebli kuchennych. Moja kuchnia okazała się kompletnie niefunkcjonalna. Szczególnie doskwiera mi mało blatu. Dużo i często gotuję, zwykle pomaga mi mąż lub dzieci, i tłoczymy się wszyscy na blaciku o długości niespełna metra (!).

Czy warto jest Waszym zdaniem skorzystać z pomocy projektanta? Czy jednak samodzielnie spróbować zaprojektować pomieszczenie?

mudekbudek
Początkujący
Początkujący

Post autor: mudekbudek »

Moje sugestie:
1. Wykorzystaj przestrzeń pionową - sięgaj z szafkami aż do sufitu. Górne szafki dają mnóstwo dodatkowego miejsca do przechowywania. Możesz też powiesić półki lub relingi na ścianie, aby zyskać więcej powierzchni.
2. Postaw na jasne kolory - białe lub jasne fronty optycznie powiększą kuchnię. Możesz przełamać monotonię kolorowymi akcentami, np. na ścianie.
2. Zrezygnuj z górnych szafek po jednej stronie i zamontuj tam okno. - wpuścisz więcej naturalnego światła, co optycznie powiększy wnętrze.
3. Wybierz sprzęty AGD w zabudowie - dzięki temu kuchnia będzie wyglądać bardziej spójnie i nowocześnie. Piekarnik czy mikrofalę możesz schować w wysokiej szafce.
4. Zdecyduj się na wyspę - nawet w małej kuchni można wygospodarować miejsce na wąską wyspę. Zyskasz dodatkowy blat roboczy, miejsce do przechowywania, a nawet do szybkiego posiłku.
5. Zamontuj pralkę pod blatem - to oszczędzi sporo miejsca. Możesz ją częściowo zabudować i ukryć za frontami, pasującymi do reszty mebli.
6. Postaw na kreatywne rozwiązania - wykorzystaj każdy zakamarek, np. wąskie szuflady obok lodówki czy szafkę narożną z wysuwanym koszykiem.

Mi się podoba kuchnia w odcieniach zieleni, z klasyczną bielą świetnie wygląda nawet w małej kuchni.

Przy najbliższym remoncie - za około rok - planuje coś takiego jak poniżej, inspiracja zaczerpnięta z garsonieradesign.pl
Obrazek

agus123
Aktywny
Aktywny

Post autor: agus123 »

zastanawiam się nad nową kuchnią i ciągle nie wiem, co zdecydować w kwestii płyty. gaz kusi bo znam,ale te nowe modele wyglądają jak indukcja. np. solgaz pure home to dla mnie mega opcja – szklana powierzchnia,łatwe czyszczenie i nadal można gotować w zwykłych garnkach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kuchnie”