Fundament pod szklarnię
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
mrowka1002
- Początkujący

Fundament pod szklarnię
Witajcie,
W temacie budowlanym jestem zielony i szukam porady.
Zakupiłem szklarnię Szerokość : 250cm x Wysokośc 235 x Długość 5 M . Szklarnia jest z aluminium i poliwęglanu waży około 110 kg.
Chciałbym zrobić dla niej fundament po obrysie z bloczków fundamentowych, lecz nie wiem jakiej mieszanki najlepiej użyć a co najważniejsze jak wykonać podsypkę by bloczki po zimie lub jakimś okresie nie zapadły się.
Dzięki za pomoc - Pozdrawiam Michał
W temacie budowlanym jestem zielony i szukam porady.
Zakupiłem szklarnię Szerokość : 250cm x Wysokośc 235 x Długość 5 M . Szklarnia jest z aluminium i poliwęglanu waży około 110 kg.
Chciałbym zrobić dla niej fundament po obrysie z bloczków fundamentowych, lecz nie wiem jakiej mieszanki najlepiej użyć a co najważniejsze jak wykonać podsypkę by bloczki po zimie lub jakimś okresie nie zapadły się.
Dzięki za pomoc - Pozdrawiam Michał
Re: Fundament pod szklarnię
Witaj Michał,
Szklarnia, to nie budynek mieszkalny, ale zrobiłbym ją porządnie, aby nie trzeba było fundamentu za kilka lat poprawiać.
Jeśli pod humusem znajdują się wyłącznie grunty niespoiste (piasek, żwir) to głębokość posadowienia może wynosić co najmniej 50 cm poniżej poziomu przyległego terenu.
Jeśli natomiast występuje piasek gliniasty, glina, ił lub pył to spód fundamentu wykonaj poniżej umownej głębokości przemarzania gruntu (załączam mapkę).
Następnie wykonaj:
betonową ławę fundamentową o wymiarach przekroju poprzecznego 30x30 cm zbrojoną co najmniej 2 prętami Ø12. Do przygotowania betonu możesz użyć cementu CEM I 32,5 R; CEM II/B-S 32,5 R lub CEM II/B-V 32,5 R w proporcji 1 worek cementu (25 kg) + 4 wiadra piasku (40 litrów) frakcji 0-2 mm + 6 wiader żwiru (60 litrów) frakcji 2-8(16) mm + 12 litrów wody pitnej.
Na górnej powierzchni ławy przyklej papę podkładową zgrzewalną SBS S4,0.
Ściany fundamentowe z bloczków betonowych muruj z wykorzystaniem zaprawy cementowej. Do przygotowania zaprawy użyj cementu CEM II/B-S 32,5 R lub CEM II/B-V 32,5 R oraz piasku frakcji 0-2 mm w proporcji 1 worek cementu (25 kg) + 7 wiader piasku (70 litrów) + 13 litrów wody pitnej.
Boki ścian fundamentowych zabezpiecz izolacją przeciwwilogociową polimerowo-bitumiczną.
Szklarnia, to nie budynek mieszkalny, ale zrobiłbym ją porządnie, aby nie trzeba było fundamentu za kilka lat poprawiać.
Rozumiem, że nie mówimy tutaj o znacznych obciążeniach i o posadowieniu szklarenki na ogrodzie... Jednak jeśli takie grunty wystąpią (jak pisze Om3k), to jednak poszerzyłbym wkop i pogłębił w stosunku do zakładanej głębokości, wypełnił dogęszczonym piaskiem i dopiero zastosował bloczki (chyba na tym chciałeś posadowić szklarenkę). Posadowienie bezpośrednie na gruntach naturalnych j.w. może skutkować np. nierównomiernym osiadaniem. Unikniesz dodatkowej pracy w przyszłości.Om3k pisze: Jeśli natomiast występuje piasek gliniasty, glina, ił lub pył to spód fundamentu wykonaj poniżej umownej głębokości przemarzania gruntu (załączam mapkę).
geo-technika.pl
Witaj Sławek12
Czy ja dobrze rozumiem, że proponujesz, w sytuacji gdy w poziomie posadowienia występuje glina lub ił, aby wykonać ławy piaskowe i murować na nich podwalinę z bloczków betonowych?
Czy ja dobrze rozumiem, że proponujesz, w sytuacji gdy w poziomie posadowienia występuje glina lub ił, aby wykonać ławy piaskowe i murować na nich podwalinę z bloczków betonowych?
Hmmm... Czy Kolega chciałby wykonywać coś skomplikowanego do zabawowej szklarenki na ogrodzie (waga 110 kg) 
Widziałem propozycję i szczęka mi opadła, zapewne temu co chciał mieć doradzone również. Beton zbrojony prętami etc. pod ogrodową szklarenkę o wadze 110 kg?
W przypadku czegoś cięższego:

https://zapodaj.net/plik-sPooVzVzUn
Ale chyba zgodzisz się że nawet moja wcześniejsza propozycja dla szklarenki to już dużo i niekoniecznie musi być tak jak proponowałeś + jak ja wskazałem na obrazku / linku
Wilk syty i owca cała?
Widziałem propozycję i szczęka mi opadła, zapewne temu co chciał mieć doradzone również. Beton zbrojony prętami etc. pod ogrodową szklarenkę o wadze 110 kg?
W przypadku czegoś cięższego:
Ale chyba zgodzisz się że nawet moja wcześniejsza propozycja dla szklarenki to już dużo i niekoniecznie musi być tak jak proponowałeś + jak ja wskazałem na obrazku / linku
Wilk syty i owca cała?
geo-technika.pl
Powtórze moje wcześniejsze pytanie do Sławek12. W sytuacji gdy w poziomie posadowienia występuje glina lub ił, proponujesz aby wykonać ławy piaskowe i murować na nich podwalinę z bloczków betonowych?
Om3k, zgadzasz się czy nie?Sławek12 pisze: W przypadku czegoś cięższego:
Ale chyba zgodzisz się że nawet moja wcześniejsza propozycja dla szklarenki to już dużo i niekoniecznie musi być tak jak proponowałeś + jak ja wskazałem na obrazku / linku![]()
geo-technika.pl
Sławek12
W sytuacji gdy w poziomie posadowienia występuje glina lub ił, to całkowicie nie zgadzam się z Twoją propozycją wykonania ławy piaskowej i murowania na niej podwaliny z bloczków betonowych.
W sytuacji gdy w poziomie posadowienia występuje glina lub ił, to całkowicie nie zgadzam się z Twoją propozycją wykonania ławy piaskowej i murowania na niej podwaliny z bloczków betonowych.