Witam wszystkich serdecznie
Jestem tu pierwszy raz więc z góry bardzo przepraszam jeśli coś przekręcę.
Otóż mam pewien problem z działką która przynależy do kupionej przeze mnie szeregówki. W akcie notarialnym posiadam parafowany
projekt zagospodarowania przestrzeni (wycinek na zdjęciu).
Moja działka jest powyżej czerwonej przerywanej linii. Zgodnie z rysunkiem nie ma na niej skarpy. Skarpa jest na działce sąsiedniej. Deweloper mimo wszystko wykonał skarpę po mojej stronie. Pomiędzy działkami postawił płot. Jego argumentacja jest taka, że zbyt póżno się zorientował że architekt nie przewidział muru oporowego i musiał to zrobić w taki sposób że również po mojej stronie jest skarpa... Trochę, a nawet bardziej niż trochę mi to śmierdzi.
Czy może ktoś z Was miał podobną sytuację i wie jak to rozegrać. Zasadniczo to chcę ponad wszystko żeby tej skarpy nie było, działka ma szerokość 3m, a sama skarpa szereokość 1.3m więc tracę praktycznie połowę.
Jeśli brakuje jakichś informacji to chętnie dodam. Mam też faktycznie zdjęcia, w razie potrzeby mogę udostępnić bezpośrednio.
Nie stawiałem jeszcze żadnych żądań deweloperowi, bo już z innym tematem mam kłopot i próbowałem go załatwić polubownie. Tutaj odnośnie skarpy chciałem właśnie zebrać trochę informacji by od razu przestawić jakąś dokumentację czy inspekcję. Mój pierwszy trop to odezwać się do PINB
Wrzucam linki do zdjęć, może na tej podstawie będziecie w stanie też coś powiedzieć
Dodam, że zdjęcia bardzo mocno "spłaszczają" skarpę..w rzeczywistości jest dużo bardziej stroma
Tutaj screen z ułożenia gruntów
Na niebiesko pierwotna linia gruntu przed rozpoczęciem inwestycji.
Na zielono linia gruntu wg projektu inwestycji
Na czerwono linia która została wykonana
W razie potrzeby chętnie dodam więcej informacji
Skarpa na działce
Re: Skarpa na działce
Zgodnie z projektem zagospodarowania terenu, grzbiet skarpy powinien znajdować się w granicy działek. Deszczówka z Twojej działki będzie spływać w stronę ogrodzenia, tworząc zastoiny wody przy betonowych podwalinach.
Moim zdaniem zamiast skarpy znajdującej się obecnie na Twojej działce, powinna być wybudowana ściana oporowa (w miejscu ogrodzenia) i wyrównany teren przy ścianie oporowej za pomocą pospółki.
Moim zdaniem zamiast skarpy znajdującej się obecnie na Twojej działce, powinna być wybudowana ściana oporowa (w miejscu ogrodzenia) i wyrównany teren przy ścianie oporowej za pomocą pospółki.