Nieco OT - tymczasowy "fundament" pod garaz
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Nieco OT - tymczasowy "fundament" pod garaz
Witam,
Jako ze zbliza sie zima postanowilem zakupic garaz pod samochod (zwykly blaszak 3x5). Jednoczesnie na poczatku wiasny beda min. na mojej dzialce prowadzone prace zwiazane z kanalizacja.
Wobec czego nie chcialbym budowac "stałego" fundamentu - podkladu w formie plytek etc. I tu pojawia sie moje pytanie jak najlepiej to rozwiazac. Ja poki co mam jedna koncepcje polefajaca na polozeniu bloczkow fundamentowych - ew. ulozenie po dwa (jeden na drugim) w powiedzmy naroznikach + sorodek scian - lacznie 8 punktów.
Nie chcialbym aby jednoczesnie aby garaz (bloczki) osiadly, powodaujac jakies problemy z zamykaniem bramy. Co powinienm zrobic - jak przygotowac punkty pod bloczki tak aby nie "siadaly" a jednoczesnie aby kontrukcja garazu byla stabilna...?
Jako ze zbliza sie zima postanowilem zakupic garaz pod samochod (zwykly blaszak 3x5). Jednoczesnie na poczatku wiasny beda min. na mojej dzialce prowadzone prace zwiazane z kanalizacja.
Wobec czego nie chcialbym budowac "stałego" fundamentu - podkladu w formie plytek etc. I tu pojawia sie moje pytanie jak najlepiej to rozwiazac. Ja poki co mam jedna koncepcje polefajaca na polozeniu bloczkow fundamentowych - ew. ulozenie po dwa (jeden na drugim) w powiedzmy naroznikach + sorodek scian - lacznie 8 punktów.
Nie chcialbym aby jednoczesnie aby garaz (bloczki) osiadly, powodaujac jakies problemy z zamykaniem bramy. Co powinienm zrobic - jak przygotowac punkty pod bloczki tak aby nie "siadaly" a jednoczesnie aby kontrukcja garazu byla stabilna...?
Re: Nieco OT - tymczasowy "fundament" pod garaz
A jak chodzisz to zapada ci się grunt pod tobą?haste pisze:Witam,
Czemu tak pytam prowokacyjnie?
Popatrz.Twój blaszak bedzie ważył gdzieś około 300 kg (sprawdź)
Po rozłozeniu tego cięzaru na 8 punktów podparcia wychodzi 37 kg/punkt.
Dobra niech przyjdzie zima stulecia i dołożymy 15m2x0,7kN/m2=10,5 kN /8 punktów = 131 kg/punkt
daje to w sumie od garażu z czapą sniegu ok 170 kg/punkt.
Faktyczne obciązenia są rózne i wynikaja ze statyki ale w dużym uproszczeniu daje skalę obciązenia pod tymi bloczkami.
Porównaj to z obiązeniem od samochodu od koła 1200kg/4=300 kg.A powierzchnia pod kołem jest mniejsza jak bloczka.
Czyli 300 kg/koło do ca.170 kg/punkt podparcia
Jakie wnioski?
-
opawelq
A czy w zimie miękkie podłoże samo się nie podnosi do góry ?
I przez to się podnosi do góry że jest miękkie/wilgotne?
Dawid2304