Systemy grzewcze ELI5

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

nedna
Początkujący
Początkujący

Systemy grzewcze ELI5

Post autor: nedna »

Pewnie to oczywiste, ale przez dziecko cierpię na brak snu i potrzebuję, żeby ktoś mi to wyjaśnił.

Mamy kocioł typu combo, ciepłą wodę ustawioną na 65 stopni i termostat ustawiony na 18 stopni. Na chwilę obecną po prostu ręcznie włączamy ogrzewanie, czekamy aż nagrzeje się do 18 i termostat je wyłączy, po czym wyłączamy na kotle.
Oto moje pytanie: czy jeśli grzejniki mają stopień grzania 1-5, jeśli wszystkie radia są ustawione na 5, czy dom nagrzeje się szybciej, dotrze do 18 i wyłączy się, co będzie nas kosztować mniej pieniędzy? A może fakt, że są na 5, będzie kosztował nas więcej pieniędzy?

duff4
Początkujący
Początkujący

Re: Systemy grzewcze ELI5

Post autor: duff4 »

Powinieneś zmniejszyć temperaturę wody, ja mam około 55. Jeśli bierzesz prysznic i sama gorąca woda jest za gorąca, a do tego mieszasz zimną wodę, żeby uzyskać idealną temperaturę, to negujesz niektóre z wysiłku włożonego przez kocioł i w związku z tym marnowaniem pieniędzy. Poeksperymentuj z temperaturą wody i znajdź najniższą „gorącą” temperaturę, z której będziesz zadowolony, i użyj jej.

Można to również zrobić, sprawdzając temperaturę grzejnika (zwaną również temperaturą zasilania). Obniżając temperaturę grzejnika, ogrzanie domu może zająć nieco więcej czasu, ale zaoszczędzisz pieniądze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”