Witam,
Sprawa dotyczy wymiany pieca przez moich rodziców w związku z wymianą piecy nie spełniających normy.
Piec został zakupiony w raz z usługą montażu w specjalizującym się w tym sklepie w Stęszewie.
Instalatorzy wykonali usługę w innym terminie niż uzgodniony (nie mogłem być obecny) w lipcu.
Działanie pieca nie zostało sprawdzone przez instalatorów (będzie sprawdzony w sezonie grzewczym).
Niestety piec nie osiąga gwarantowanych parametrów, wyłącza się samoistnie (piec na ekogroszek z podajnikiem)
Zacząłem dociekać przyczyn i okazało się że piec nie jest podłączony zgodnie z zaleceniami (grozi to utratą gwarancji)
Pompa umieszczona za zaworem trójdrogowym, nie miesza zimnej wody tyko w tej sytuacji wyciąga zimną z pieca i wpuszcza zmieszaną w obieg, natomiast powrót bezpośrednio wchodzi do pieca bez połączenia z ciepłą wodą z zaworu trójdrogowego.
Wezwany instalator stwierdził że jest na pewno dobrze bo wiele pieców tak podłączył ale skoro chcę to poprawi.
Niestety "poprawił" znów pojawiając się w czasie mojej nieobecności nie zmieniając nic w podłączeniu, dołożył tylko dwa zawory nie mające żadnego wpływu na podłączenie. Oczywiście piec "działa" tak jak działał. Instalator nie odbiera telefonu, nie odpisuje na SMS. Producent pieca oczywiście odsyła do instalatora. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
złe podłączenie pieca na ekogroszek
-
Balistarius
- Początkujący

Re: złe podłączenie pieca na ekogroszek
Witam, powinien Pan jechac do siedziby tej firmy i zrobić awanturę. Wymiana pieca to nie są małe pieniądze, ale czasami ci "specjaliści" mimo tego robią wszystko "na odwal się". Wiem bo też przeżyłem wymiane pieca tylko, że na gazowy. Trzeba naciskać, aż w końcu przyjadą tak jak Panu będzie pasowało i zrobią wszystko dobrze. Przecież za moment ten piec będzie potrzebny... no ludzie... Nie rozumiem takiego zachowania. Mam nadzieję, że niedługo wszystko sie wyjaśni. Pozdrawiam!