Witam wszystkich. Otóż właśnie zakończyłem stawiania blaszaka u siebie na działce i mam pytanie odnośnie pociągnięcia prądu ze skrzynki przed działką do garażu.
Tauron już postawił przed moją działką przyłącze do sieci energetycznej co teraz mam zrobić by mieć prąd w blaszaku wg mojego rozumowania to:
1.We własnym zakresie wynająć elektryka z uprawnieniami, który pociągnie ze skrzynki z przed działki prąd (wykopie i pociągnie kabel) do garażu blaszanego i tam założy bezpieczniki i gniazdka? ( nie mam klucza do skrzynki która znajduje się w granicy działki bo tauron te klucze mi da dopiero jak podpiszę z nimi umowę).
2.Następnie zadzwonić do Taurona by skontrolowani przyłącze, podpisać umowę z nimi na taryfę G11 i założą mi licznik?
Czy tak ma się kolej rzeczy?
Podłączenie prądu do garażu blaszanego
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Podłączenie prądu do garażu blaszanego
Wiem wystarczająco dużo, aby być niebezpiecznym w przypadku prądu elektrycznego, co, jak wiem, nie jest dobrą rzeczą, więc próbuję przeprowadzić pewne badania, aby bezpiecznie dostarczyć więcej energii do mojego garażu. Moja obecna konfiguracja jest taka, że mam w domu prąd 200 A i myślę, że skrzynka bezpiecznikowa 100 A. (Główny odłącznik zasilania na górze skrzynki bezpiecznikowej ma prąd 100 A, więc myślę, że się zgadza? W moim domu od wyłącznika 20 A do skrzynki bezpieczników w garażu z dwoma bezpiecznikami 20 A biegnie przewód napowietrzny. Realistycznie rzecz biorąc, potrzebuję tony więcej mocy do mojego garażu. Mam sześć 4-calowych opraw oświetleniowych i kiedy włączam sprężarkę powietrza, mocno migoczą, ale nigdy nie przepaliłem bezpiecznika w garażu ani nie wyłączyłem z tego powodu wyłącznika w domu. Chcę zdobądź spawarkę, więc byłoby miło mieć więcej mocy i mieć tam 230 V. Czy jest możliwe zmodernizowanie skrzynki bezpiecznikowej w moim domu do 200 A i podłączenie pojedynczego wyłącznika 100 A na przewodzie do garażu do panelu podrzędnego? „Czy panel pomocniczy jest podobny do skrzynki wyłączników wtórnych? Chciałbym zakopać przewód, ale musiałbym w tym celu rozwalić patio i chodnik 10.0.0.0.1. Czy bezpieczne jest poprowadzenie przewodu o tak dużym natężeniu prądu nad głową? Podobnie jest czy jest jakiś element zabezpieczający, który mógłbym kupić, aby w przypadku upadku gałęzi drzewa oderwał się od domu, a nie od garażu, więc nie mam zwisającego przewodu pod napięciem? Każda pomoc jest bardzo ceniona. Poza tym nie jestem na tyle głupi, aby spróbować tego wszystkiego samodzielnie, ale chciałbym mieć plan i wszystkie materiały gotowe do użycia, gdybym zatrudnił kogoś, kto to wszystko podłączy.