Położenie podłogi na poddaszu i przeniesienie wyłazu

Jeżeli chcesz zaadaptować swoje poddasze to koniecznie musisz znać wszystkie aspekty, z jakimi możesz się spotkać przy remoncie poddasza. Oprócz tego w tym dziale poznasz pomysły innych na aranżacje tego pomieszczenia.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

przemysław_6643131
Początkujący
Początkujący

Położenie podłogi na poddaszu i przeniesienie wyłazu

Post autor: przemysław_6643131 »

Witam
Potrzebuję porady w następującym temacie. Chciałbym dostosować poddasze tak aby służyło mi jako schowek, mam pomysł jak to zrobić ale wciąż mam wątpliwości co do szczegółów. Dodatkowo chciałbym przenieść wyłaz w inne miejsce, obecnie znajduje się w łazience a maiłby znajdować się w korytarzu. Problemem jest dla mnie sufit gk podwieszony do krokwi, docelowo musiałbym ułożyć legary między belkami stropowymi a następnie do nich zamontować wieszaki sufitowe. Mam wątpliwości czy po takiej przeróbce sufit nie zacznie mi pękać. W obecnym stanie, skrzynia od wyłazu zamontowana jest na dwóch krawędziakach 70x140x280, dłuższy bok wyłazu jest prostopadły do belek stropowych. Ja docelowe rozwiązanie widzę tak że wyłaz przemieściłbym i obrócił o 90 stopni, pierwszą belkę dałbym w odległości 140cm od już istniejącej a następne co 70cm. Wieszaki od sufitu doczepiłbym do tych belek a następnie położył na to wszystko płytę osb 18mm. Proszę o poradę czy takie rozwiązanie ma sens, czy coś stoi na przeszkodzie i czy jest coś na powinienem zwrócić uwagę. Załączam zdjęcie jak to obecnie wygląda
Załączniki
IMG_1308.png

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poddasze”