Wentylacja grawitacyjna - współdzielenie kanału z sąsiadem(zza ściany) na tym samym piętrze?

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

inwestor__
Początkujący
Początkujący

Wentylacja grawitacyjna - współdzielenie kanału z sąsiadem(zza ściany) na tym samym piętrze?

Post autor: inwestor__ »

Witam,
Tak jak w temacie, załączę jeszcze jakiś szkic. Chciałem zorientować się czy coś takiego jest zgodę z przepisami. Sam mam wątpliwości, w takiej sytuacji to chyba mogłoby nawet dość do przeciągów pomiędzy mieszkaniami, nie mówiąc już o kwestiach akustyczny. Jest jeszcze 2 kanał obok ale sąsiad używa do pieca kaflowego. Chciałem połączyć pokój 1 z aneksem kuchennym. Czy w moim przypadku pozostaje mi jedynie wentylacja mechaniczna?Obrazek
Załączniki
20230104_215022 — kopia.jpg

Pro majster
Początkujący
Początkujący

Re: Wentylacja grawitacyjna - współdzielenie kanału z sąsiadem(zza ściany) na tym samym piętrze?

Post autor: Pro majster »

Cześć,
Myślę żę powinieneś się głęboko zastanowić nad tematem. Zaniedbania czy niewłaściwa decyzja mogą doprowadzić nie tylko do braku komfortu akustycznego, przeciągu, ale też do śmierci ludzi, którzy będą zamieszkiwali obiekt.

Pozdrawiam i zapraszam do współpracy: ogrzewanie, pompy ciepła, klimatyzacja, wentylacja.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”