Jak docieplić domek na działce?

Trudno wątpić, że docieplenie budynku jest opłacalną inwestycją. Ale jak wykonać docieplenie budynku? Jakie materiały wybrać? Jakie są dostępne technologie? Czym się różnią? Odpowiedzi wszystkie pytania dotyczące docieplania budynków znajdziesz w tym dziale.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Gość

Jak docieplić domek na działce?

Post autor: Gość »

Jestem działkowcem i chciałem docieplić swój drewniany domek podpiwniczony. 1.Czy podłogę można docieplić styropianem od strony piwnicy, stropy są drewniane. Jakie zachować środki ostrożności . 2. Jak bez rozbiurki stromego dachu (domek typu BRDA) odeskowanego i pokrytego papą i dachówką można bezpiecznie docieplić od środka. Co będzie lepsze wata czy styropian. Czy wata nie ma tendencji do zsuwania się w dół.

Gość

MOżesz od spodu ocieplić styropianem, tylko nie wiem jak do drewnianego stropu go umocujesz. Możesz styropian ułożyć tez na podłodze i później przykryć go płytą drewnpochodną, a na to dać np. wykładzinę.
Dach ocieplaj wełną na cała grubość krokwi, między deskowaniem a wełną zostaw szczelinę, bo ci może wełna stykająa się z deskami zarosieć. Wełnę wepchnij na ścisk między krokwie i zabezpiecz sznurkiem uwiązanym do gwoździków wbitych w krokwie

Izoterm Henryk kozłowski

ocieplenie dachu miedzy krokwiami=ocieplanie pogłogi

Post autor: Izoterm Henryk kozłowski »

najlepszym rozwiazaniem docieplenia dachu miedzy krokwiami jest zastosowanie płyt z pianki poluretanowej , wystarczy grubość 8-10 cm , myszy nie lubia się w nim gnixdzić tak jak w styropianie.a wełna ma niski współczynnik przenikania ciepła i trzeba jejbardzo grubo /20 cm/ i trzeba zastosować folie bo będzie dmuchac , /sprawdzone /,
płyty z PU sam przymocujesz ,

ocieplenie podłogi od strony piwnicy również płytami z PU . są twardze od styropianu , i mocuje sie je specjalnymi wkreami z kapelueszem ,

zapraszam na szczegóły

Gość

No i ten poliuretan kosztuje z 5x drożej osd styropianu. Niepotrzebny wydatek. Wystarczy styro FS 15 mocowny na dyble przykręcone do drewna śrubami. Twarda płyta typu tzw. garażowego , lamelowa zupełnie wystarcza. Te "słabe współczynniki" dla wełny to chyba marketing....
A może by tak wartości ? i Przy okazji ceny ? Szybkowyjdzie jaki materiał naprawdę się opłaca.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Docieplanie budynków”