POMPA CIEPŁA - OPINIE
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: POMPA CIEPŁA - OPINIE
Na rynku dostępne są różne pompy ciepła i ich dobór uzależniony jest od wielu czynników. Dlatego najlepiej po prostu zwrócić się z zapytaniem do firmy zajmującej się sprzedażą pomp, tam specjaliści wszystko dokładnie przeliczą i podpowiedzą
Cześć wszystkim. Stoję przed decyzją dotyczącą remontowanego domu (budynek piętrowy, podpiwniczony w całości, pow użytkowa 160m^): wybór ogrzewania + źródła ciepłej wody użytkowej. Dom z lat 90' z pustaka keramzytowego izolowany styropianem 15cm (w planie dołożenie izolacji). Gaz jest doprowadzony.
Możesz przeprowadzić audyt energetyczny. Eksperci dobierają klientom indywidualnym lub biznesowym np. amerykańskie pompy ciepła York i zapewniają przy tym części zamienne oraz długoterminową opiekę serwisową (serwis gwarancyjny i pogwarancyjny w standardzie).
Rozmawiaj na temat odnawialnych źródeł energii w Krakowie z marką Helios, bo mają doświadczenie potwierdzone realizacjami – ponad 700 do wglądu na terenie całej Małopolski. Specjalizują się przede wszystkim w serwisowaniu pomp ciepła York i w wymianie podzespołów. Dysponują własnym zapleczem części zamiennych.
Możesz zlecić montaż instalacji fotowoltaicznej i jednocześnie uzyskasz pomoc przy zakupie paneli z pełnym doradztwem technicznym.
Na Grambet widziałem różne modele pomp ciepła. Ceny wydają się być konkurencyjne, co jest ważne przy takiej inwestycji. Jeszcze trochę wydatków pewnie cię czeka…
Szukam opinii o pompach ciepła od firmy Aiwa. Czy ktoś z was użytkuje pompę tej marki i może coś więcej o niej napisać?
-
SUSPENSER
- Superużytkownik

- Kontakt:
Piszą, że jest japońska - w takiej cenie to raczej znaczek ma japoński a produkcja po sąsiedzku w Chinach leci. Dzisiaj ponad 80% pomp jest w Chinach produkowane w tym wszystkie tańsze. Dowiedz się z czego jest zbudowana np. marka sprężarki, dmuchawy, pompy obiegowej, sterowania to będzie wiadomo czy jest zbudowana z dobrych komponentów i dobrze rokuje. Dla przykładu pompy które mam sprowadzone z Sunrain mają sprężarkę i dmuchawę Panasonic, obiegówkę Grundfos, sterowanie Emerson i tu wiadomo, że gdy producent dał markowy osprzęt to i na montażu nie oszczędzał, dlatego taka pompa przy cenie 1/2 Panasonica działa praktycznie tak samo.animka pisze:Szukam opinii o pompach ciepła od firmy Aiwa. Czy ktoś z was użytkuje pompę tej marki i może coś więcej o niej napisać?
Preferuję kontakt przez @ bo prywatne wiadomości znikają.
Ja obecnie siedzę w dwóch markach sprzedaje je innym instalatorom i wykonuje im uruchomienia oraz coroczne serwisy ale i sam je dużo montuje odpukać PC może są mniej znane ale mi przypadły do gustu a są to Kołton i Thermatec ale w tej nowej serii bo ta wcześniejsza to nie wypal był mowa thermatec.SUSPENSER pisze:Piszą, że jest japońska - w takiej cenie to raczej znaczek ma japoński a produkcja po sąsiedzku w Chinach leci. Dzisiaj ponad 80% pomp jest w Chinach produkowane w tym wszystkie tańsze. Dowiedz się z czego jest zbudowana np. marka sprężarki, dmuchawy, pompy obiegowej, sterowania to będzie wiadomo czy jest zbudowana z dobrych komponentów i dobrze rokuje. Dla przykładu pompy które mam sprowadzone z Sunrain mają sprężarkę i dmuchawę Panasonic, obiegówkę Grundfos, sterowanie Emerson i tu wiadomo, że gdy producent dał markowy osprzęt to i na montażu nie oszczędzał, dlatego taka pompa przy cenie 1/2 Panasonica działa praktycznie tak samo.animka pisze:Szukam opinii o pompach ciepła od firmy Aiwa. Czy ktoś z was użytkuje pompę tej marki i może coś więcej o niej napisać?
Kołton ma dopracowane wiele spraw z techem sterownikiem co idzie na plus bo może instalator wiele wykonać zdalnie no i podzespoły mówią same za siebie jak piszesz nowa wersja thermatec też jest ciekawa obecnie nie dam jej 5 bo przed nią pierwsze sezony grzewcze ale na bogatych podzespolach jest co okaże się czy programowo i projektowo układ jest dobrany pod ten sprzęt.
Firma Helios ma szeroką ofertę, w tym instalacje fotowoltaiczne i pompy ciepła. Warto skorzystać z ich doświadczenia. Jeśli jesteś początkującym, zadzwoń bezpośrednio do Pana Szymona, albo zajrzyj sobie na jego stronkę.
-
makowiecki
- Początkujący

Długo zanosiłem się z zamiarem zainstalowania pompy ciepła w swoim domu, ale ostatecznie - nie żałuję. Skorzystałem z oferty CNC Pompy Ciepła, która okazała się strzałem w 10. Doradzono mi pompę marki Vaillant, która cechuje się bardzo dobrymi parametrami 
Przyjrzyj się nowościom z rynku pomp ciepła na sklep.powergt.pl/fpv/ i ewentualnie się zarejestruj, też w newsletterze, żeby otrzymać pięć procent rabatu przy pierwszych zakupach.
Mam pompę, wygoda i małe koszty utwierdzaja, że nie poszedł bym w nic innego. Woda ciepa, dom ciepły, żadnych paneli. Jak kogo stać się teraz budować, to na pewno nie będzie miał problemu z płaceniem za prąd. Po co komu jakiś zbiornik. Jako dodatkowe źródło mam koze i w przeciwieństwie do znajomego który ma jakieś kominki z akumulavja, rekuperację, gaz i bzika na punkcie mostków termicznych, wychodzę nie tylko taniej, ale i wygodniej. Jak ja rozpalę 4 kawałki drewna, to mam efekt jak on pali cały dzień. Może dużo zależy od jakości ocieplenia, ale wiem, że tam też było zbzikowanie, w przeciwieństwie do mnie, gdzie mam 700 kołków w styro z metalu. Temat ogólnie rzeka, ale na dzień dzisiejszy nie wybrałbym nic innego niż pompa. A co do mocy, ktoś musi się bardzo orientować, moc opisana, a rzeczywista użytkowa, to różne sprawy.
Marek pomp jest wiele, jednak osobiście uważam, ze warto jest zdecydować się na coś porządnego: https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/produkty-i-systemy/grupy-produktowe/pompy-ciepla/ Jak Vaillant.
Marek pomp jest wiele, jednak osobiście uważam, ze warto jest zdecydować się na coś porządnego: https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/produkty-i-systemy/grupy-produktowe/pompy-ciepla/ Jak Vaillant.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2024, 9:07 przez wazer, łącznie zmieniany 1 raz.
Faktycznie do pomp ciepła warto mieć kogoś kto to ogarnia i będzie w stanie taką instalację dobrze wykonać. .
Hej! Integracja pompy ciepła R290 jest co do zasady możliwa bez dużych przeróbek. Poszukaj firm online i dzwoń też do nich. Zobacz może na stronie Elektrownie Słoneczne Wiesław Plichta jak to wygląda, żeby zapytać o możliwości dostosowania pompy do normalnych grzejników, jeśli masz już jakiś system grzewczy.