Zmiana lokatorska dewelopera

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
Marek82
Początkujący
Początkujący

Zmiana lokatorska dewelopera

Post autor: Marek82 »

Dzień dobry,
Po odkręceniu przez sąsiada wody w łazience, w całym mieszkaniu słyszę bardzo głośny szum. Dzięki uprzejmości sąsiadów piętro wyżej, sprawdziłem, że w analogicznym miejscu nie słychać żadnego szumu, a jedynie normalny dźwięk lecącej wody. Zgłosiłem ten problem do dewelopera, który odpowiedział, że wszystko jest ok, ponieważ wszystko zostało wykonane zgodnie z projektem, który spełnia wszelkie normy.
Sprawdziłem na tym projekcie (jest dostępny dla każdego mieszkańca), że w łazience mojego sąsiada została dokonana przez dewelopera zmiana lokatorska, polegająca na zastąpieniu na ścianie graniczącej z moim mieszkaniem pierwotnie zaplanowanej tam umywalki, wanną. Czyli zamiast umywalki, sąsiad korzysta w tym miejscu z wanny. Rura doprowadzająca wodę z pionu do wanny sąsiada pozostała w tym samym miejscu, które było zaplanowane pierwotnie.
Chciałbym Was poprosić o wsparcie i pomoc, ponieważ ten szum jest na tyle głośny, że przy częstym korzystaniu przez sąsiada z wanny późną nocą, jest to naprawdę duże utrudnienie. Sąsiad niestety nie chce współpracować.
Czy zamiana umywalki na wanne mogła spowodować ten szum? Jeśli tak, to co dokładnie Waszym zdaniem z tej wykonanej przez dewelopera przeróbki mogło to spowodować? Jakie pytania mógłbym zadać deweloperowi, aby wykazać, że ten problem powstał z powodu tej zmiany lokatorskiej?
Będę naprawdę wdzięczny za każdą fachową poradę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”