Kotwy chemiczne.

Planujesz budowę lub remont? Zastanawiasz się jakie materiały wykorzystać? W tym dziale znajdziesz opinie na temat różnego rodzaju materiałów i rozwiązań konstrukcyjnych. Możesz też podzielić się swoimi doświadczeniami.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Kotwy chemiczne.

Post autor: Interno »

Może jest ktoś z większa praktyką od mojej i podzieli się swoim doświadczeniem.
Jakie są kotwy to wiem : poliestrowa, winyl-ester, epoksyd-akryl.
Szukam mocnych a jednocześnie z jak najdłuższym otwartym czasem pracy, chodzi mi o konkretne firmy.
Miałem częste przypadki, że reakcja wiązania potrafiła zajść już w mieszalniku/mikserze o ile nie wyciskano produktu non stop.
A także trafiły się kotwy chemiczne nawet te szybkie, że produkt wykazywał długi okres pracy i jego dozowania.
Podzielcie się wiedzą a może jest gdzieś lepsze forum bo tutaj coraz większa bieda z mistrzami-praktykami.

krst111
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: Kotwy chemiczne.

Post autor: krst111 »

obraz_2023-04-05_105825135.png
czasy utwardzania są uzależnione od temperatury podłoża

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Interno »

Czyli proponujesz mi abym obniżył temperaturę miejsca, w którym działam.
Może to być trudne i kosztowne.
Tabela jakiego typu kotwy dotyczy ?.
Ja przetestowałem kilka firm, wszystkie typy kotew i zużyłem ich jakieś tuzin tuzinów,
Nadal szukam tych najlepszych.
Dzisiaj dobrze mi się pracowało, nie pierwszy już raz z kotwą chemiczną poliestrową T-Fix Bond 300 jedyne co do niej potrzeba to najlepiej pistolet elektryczny, ręczne wyciskanie kosztuje sporo siły i pistolet do silikonu /tak jak deklaruje producent kotwy/ raczej może się nie sprawdzić /mój ręczny do silikonu potrafił przeskakiwać przy dozowaniu kotwy.

krst111
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: krst111 »

obniżenie temperatury jest nie realne to wiemy, po prostu chemia tak działa we wszystkich zywicach nawet tych poliestrowych im chłodniej tym bardziej wydłużony czas pracy....

co do dwururki to elektryczny będzie najlepszym rozwiązaniem gdy liczy się czas wiązania, przy ręcznym i to przeskakującym faktycznie może zacząć dochodzić do wiązania już w mieszalniku :wink:

pracowałem na MC-Fastpack EP solid ale to droga impreza powiem szczerze

ODPOWIEDZ

Wróć do „Materiały budowlane - opinie”