Mur pruski
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Mur pruski
Witam.Mam do wykonania robotę która polega na uzupełnieniu muru pruskiego cegłą klinkierową.Jestem z zawodu murarzem ale z tym typem muru nie miałem do czynienia a tu klient zabił mi ćwieka pytając sie o to czym izoluje sie cegłę od belek odpowiedziałem mu ze można zrobić to folią.I teraz pytanie czy nie zbędne jest izolowanie zaimpregnowanych bali?. Taka ścianeczka nawet z kotwami bedzie słabo zamocowana a w dodatku cegła jest mniejsza.W przypadku gdyby nie było izolacji fuga i kotwy powiązały sie z belką.
Re: Mur pruski
Fajny problem zadałeś.W sumie od 250 lat nie robi się powszechnie murów pruskich.linar pisze:Witam.Mam do wykonania robotę która polega na uzupełnieniu muru pruskiego cegłą klinkierową.Jestem z zawodu murarzem ale z tym typem muru nie miałem do czynienia a tu klient zabił mi ćwieka pytając sie o to czym izoluje sie cegłę od belek odpowiedziałem mu ze można zrobić to folią.I teraz pytanie czy nie zbędne jest izolowanie zaimpregnowanych bali?. Taka ścianeczka nawet z kotwami bedzie słabo zamocowana a w dodatku cegła jest mniejsza.W przypadku gdyby nie było izolacji fuga i kotwy powiązały sie z belką.
Powiem Tak - Ani w średniowiecznej Holandii,Niemczech ani we Włoszech czy na naszych rodzimych Mazurach nie izolowało sie drewna od cegły.A budynki dalej stoją.
Cegła jest tylko wypełnieniem drewnianej konstrukcji muru pruskiego.
Stąd wydaje mi się istotnym tutaj stosowanie tyków wapiennych (ew.cementowo-wapiennych) gdyż grzybobójcze własciwości wapna sprzyjają drewnu konstrukcyjnemu.
Oczywiście drewno muszisz odpowiednio zaimpregnować jak przystalo na 21 wiek
Co do zaproponowanej przez Ciebie folii sprawa jest oczywista - zawin drzewo we folię to zobaczysz jak pojawi się sinizna i grzyb.A więc sorry - "odszczekaj" to Inwestorowi.
Jeśli tak to oceniasz to może...po prostu doklinuj ten murek do bali konstukcyjnychlinar pisze:Otwory największe w tym murze maja tak ok 60 na 60(tak na oko)a ta cegła(elewacyjna) mam mniejsze wymiary.Słabo to widzę z samym zakotwieniami w samych belkach a ścianiek wewnętrznych nie ma.Nie chce plamy dać a oni sie upierają żeby to robić
Z tego co gdzieś tam czytałem to drewno impregnowało sie w ten sposób, że kilka lat leżało na dworze... Ale dokładnie nie wiem. Sposób musia byc skuteczny, bo niektóre budynki do dzis stoją...molok78 pisze:A czy 250 lat temu spuszczano żywicę z drzewi jaki to ma wpływ na izolowanie drewna od cegły
![]()
![]()
projekty przyłączy wod-kan. info na priv.