Jak zakryc szczelinę między ścianą a kominem
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Jak zakryc szczelinę między ścianą a kominem
Na nieużytkowym poddaszu pomiędzy kominem a ścianą mam niezbyt urodziwą szczelinę o szerokości ok 30cm. Chciłbym ja zakryć płytą GK i pytanie jak to najprościej zrobić - czy mogę zamocować profile od wewnątrz szczeliny do komina i ściany, a potem zlicować płytę gk z płaszczyzną komina? Jak wtedy powinno się mocować profil do komina bo wiercić to chyba nie można? Czy może powinienem całość komina obudować płytami?
Re: Jak zakryc szczelinę między ścianą a kominem
Można to zrobić bez profili, na klejonych paskach z płyty gipsowej, poliuretanowej.
Mógłbyś powiedzieć coś więcej? Jak takie płyty zamocować? Wtedy oklejam tym komin?Interno pisze:Można to zrobić bez profili, na klejonych paskach z płyty gipsowej, poliuretanowej.
Zamiast profili używamy pasków płyty GK lub budowlana np. Ultramen i na klej kleimy do komina i ściany da się zrobić nawet stężenia poziome, potem pasek 30 cm, taśma na połączenia i szpachlowanie.
Czy oklejać komin płytami ? nie wiem czy jest to potrzebne i zasadne, nie wiem co za komin, jaka faktura tynku itd.
Pisałeś o szczelinie a teraz już cały komin chcesz oklejać.
Czy oklejać komin płytami ? nie wiem czy jest to potrzebne i zasadne, nie wiem co za komin, jaka faktura tynku itd.
Pisałeś o szczelinie a teraz już cały komin chcesz oklejać.
-
e-Rzecznik Śnieżka
- Superużytkownik

- Kontakt:
Szanowny Panie.
można wykonać konstrukcję z profili aluminiowych i zapłytować komin (pamiętając o umieszczeniu wełny mineralnej). Innym rozwiązaniem jest przykręcenie profili tylko do ściany (w jednej linii z kominem), a następnie naklejenie płyt. Płyta od strony komina powinna być przyklejona na elastyczny klej gipsowy, a od strony profilu przykręcona na wkręty.
można wykonać konstrukcję z profili aluminiowych i zapłytować komin (pamiętając o umieszczeniu wełny mineralnej). Innym rozwiązaniem jest przykręcenie profili tylko do ściany (w jednej linii z kominem), a następnie naklejenie płyt. Płyta od strony komina powinna być przyklejona na elastyczny klej gipsowy, a od strony profilu przykręcona na wkręty.