Wyrównanie podłogi pod panele
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
hunter9999
- Początkujący

Wyrównanie podłogi pod panele
Witam, mam taki problem w mieszkaniu, a mianowicie chodzi o to że od pewnego momentu podłoga idzie znacząco w dół czyli w najniższym punkcie jest -6 cm od 0. Myślałem nad wylaniem samopoziomu ale tak pomyślałem żeby zminimalizować koszty można by użyć zwykłej gotowej wylewki M-15 Kreisel. Na poniższym obrazku pokazuję o co mi chodzi. Dodam że w tej wylewce znajduje się ogrzewanie podłogowe.
-
e-Rzecznik Śnieżka
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Wyrównanie podłogi pod panele
Szanowny Panie,
Wylewka samopoziomująca nie jest przeznaczona do niwelowania tak dużych różnic podłoża. Odpowiednim produktem jest wylewka betonowa. Warto dokładnie przygotować podłoże, usunąć wszystkie luźne fragmenty, oczyścić i zagruntować. Rekomenduję grunt głęboko penetrujący szybkoschnący, który dokładnie zwiąże kurz i inne zabrudzenia, a także zwiększy przyczepność wylewki. Trzeba także pamiętać o montażu taśm dylatacyjnych przy ścianach.
Wylewka samopoziomująca nie jest przeznaczona do niwelowania tak dużych różnic podłoża. Odpowiednim produktem jest wylewka betonowa. Warto dokładnie przygotować podłoże, usunąć wszystkie luźne fragmenty, oczyścić i zagruntować. Rekomenduję grunt głęboko penetrujący szybkoschnący, który dokładnie zwiąże kurz i inne zabrudzenia, a także zwiększy przyczepność wylewki. Trzeba także pamiętać o montażu taśm dylatacyjnych przy ścianach.
Doczepię się, bo temat podobny. Stara kamica. Panele na podłodze nie wyglądają już za dobrze. Pod panelami jest warstwa pianki a potem belki niemieckie, czyli po tych stu latach to już belki z piachem. Jak myślicie, czy można na obecne panele położyć kolejną warstwę paneli bez zrywania aktualnych? Remont już u mnie 2 lata trwa, mam dość.
Tjomudvy Jak najbardziej, tylko odpowiednio przygotuj panele do położenia na nie nowych. Zniweluj przy pomocy narzędzi szlifierskich nierówności, z faster tools'a masz całe zestawy takich do szlifowania w dobrych cenach. Następnie sprawdź poziom, połóż podkłady i na nie dopiero nową podłogę.
Dziękuję, wykonałem prawidłowy proces klejenia następnie szlifowania i testowaniageometry dash subzeroObecnie wyniki są całkiem dobre, uważam to za bardzo rozsądne.