Prąd do domu - własny transformator - czy się opłaca?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Prąd do domu - własny transformator - czy się opłaca?
Witam. Chcę doprowadzić prąd do działki, niestety sąsiad od którego zamierzałam pociągnąć linię chce pieniędzy. Nie chcę mu płacić, ale nie mam innej możliwości poprowadzenia linii energetycznej, bo działki w okolicy są nieuzbrojone. Zastanawiam się czy osoba prywatna mając tuż za działką słup wysokiego napięcia może wykonać za własne pieniądze przyłącze z transformatorem - oczywiście po spełnieniu warunków z ZE. Jaki byłby koszt postawienia transformatora i podłączenia go do domu mieszkalnego? Czy w ogóle stosuje się takie praktyki?
Witam
Wykonanie stacji transformatorowej ,którą sfinansujesz, jest możliwe.
Musisz liczyć się, z bardzo dużymi kosztami takiej inwestycji (kilkadziesiąt tys), oraz eksploatacji.
Znam podobny przypadek że klient za sam transformator(100kva) płaci 270zl miesięcznie, plus opłata z licznika.Naturalnie, czym mniejsze tafo, tym opłata mniejsza.
Jeszcze jedno.
Jeżeli teren, na którym zamierzasz budować, jest objęty planem zabudowy, czy coś w tym rodzaju.(Odsyłam do urzędu miasta, gminy) To Z.E. jest zobowiązany wykonać na własny koszt, plan i linie do granicy działki.
Wykonanie stacji transformatorowej ,którą sfinansujesz, jest możliwe.
Musisz liczyć się, z bardzo dużymi kosztami takiej inwestycji (kilkadziesiąt tys), oraz eksploatacji.
Znam podobny przypadek że klient za sam transformator(100kva) płaci 270zl miesięcznie, plus opłata z licznika.Naturalnie, czym mniejsze tafo, tym opłata mniejsza.
Jeszcze jedno.
Jeżeli teren, na którym zamierzasz budować, jest objęty planem zabudowy, czy coś w tym rodzaju.(Odsyłam do urzędu miasta, gminy) To Z.E. jest zobowiązany wykonać na własny koszt, plan i linie do granicy działki.
No nie wiem czy byłbyś taki szczęśliwy, gdybyś musiał zapłacić nie tylko sąsiadowi ale i elektrowni za przyłącze (niestety nie mieszczę się w 200m bezpłatnych) i w dodatku za darmo uzbroisz działki, nad którymi linia przebiegnie. A skoro mowa o pieniądzach to tak jak piszesz - każdy chce dla siebie, więc ja też kombinuję co wyjdzie taniej skoro i tak muszę zapłacić.
-
michałc071
- Zainteresowany

Re: Prąd do domu - własny transformator - czy się opłaca?
Polecam wam zbudowanie mini wytwarzalnie prądu na przykład z paneli słonecznych i podłączenie naprawdę widać różnice w rachunku tak jak płaciłem 600+ tak teraz 450 zł zależy od miesiąca ale te 100 zł zawsze mam
http://vietnamimmigration.pl/jak-wytwarzac-wlasny-prad/
http://vietnamimmigration.pl/jak-wytwarzac-wlasny-prad/
Michale, zadano pytanie o transformator, nie o panele słoneczne. Myślę, że jak najbardziej warto we własny transformator zainwestować. Musisz jednak zastanowić się nad tym, który typ będzie najbardziej odpowiedni w Twoim przypadku - ja, polecam Ci transformator olejowy firmy SGB, gdyż jest on chłodzony przy pomocy oleju, przez co jego przegrzanie się jest niemalże niemożliwe.michałc071 pisze:Polecam wam zbudowanie mini wytwarzalnie prądu na przykład z paneli słonecznych i podłączenie naprawdę widać różnice w rachunku tak jak płaciłem 600+ tak teraz 450 zł zależy od miesiąca ale te 100 zł zawsze mam
[...]
Najwyższej klasy aparaturę probierczą dostaniecie w firmie www.zwarpol.com. Jako elektryk pracuję na ich sprzęcie od wielu lat i wiem, że są bezawaryjne i niezastąpione. Tak solidnej, uczciwej i rzetelnej firmy darmo szukać.
-
grzesiek998
- Aktywny

Zainteresowanych tematem odsyłam do lektury tego posta: http://preczpis.pl/o-doswiadczeniach-z-transformatorem/
A może coś takiego, jak na stronie www będzie dobrym rozwiązaniem? Wiem, że różne są techniki i czasami zależy to od tego, jak bardzo się na tym znamy, ale jeśli decydujemy się na specjalistów, to można popytać o takie rozwiązania. Jest to teraz dość modne, np. transformator na szynie, jeśli tylko mniej więcej, o coś takiego Ci chodziło.
Jeśli już mowa o prądzie, to czy uważacie, że warto zaopatrzyć się w agregat prądotwórczy, z którego moglibyśmy korzystać w przypadku wystąpienia awarii prądu? Jeśli tak, to w agregat jakiego typu się zdecydować? Czy warto rozważyć zakup agregatu hydraulicznego, który można znaleźć w ofercie firmy http://staltechnika.pl/kategoria/agregaty-hydrauliczne/ ?
A myślicie, że jest możliwość żeby do prywatnego transformatora podłączyć lampy uliczne led? Bo chciałabym takie postawić wokół swojego domu.
-
karolinamak
- Aktywny

Dobrym rozwiązaniem jest też po prostu zmiana dostawcy energii. U nas własnie tak to wyglądało, a jeszcze się obawialiśmy że to dużo formalności, ale nie, można poczytać sobie na https://lumipge.pl/Poznaj-Lumi/proces jak to wygląda