Ocieplenie poddasza
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: Ocieplenie poddasza
ociepliłem swoje poddasze wełną Climowool, takie rozwiązanie dobrze się sprawdziło, w pomieszczeniu jest nie tylko cieplej ale i ciszej
Też to zauważyliśmy. Czytałam o właściwościach wełny Climowool, nie tylko tych cieplnych, ale i akustycznych. To świetna izolacja, róznica jest od razu zauważalna.
-
Motoproton
- Zainteresowany

Na pewno na Śląsku w okolicach można liczyć na ofertę ekopur-system.pl Robili u mnie izolację i jestem zadowolony ze współpracy z nimi. Profesjonalne podejście do tematu, izolacja wykonana na wysokim poziomie. Widać doświadczenie po ich stronie.
Tyle samo przeciwników co zwolenników piany. Wełna jednak sprawdzona latami dobrze wykonana napewno nie będzie gorszym wyborem jeżeli chodzi o izolację cieplna, izolacja akustyczna lepiej wypada wełna. Jeżeli chodzi o właściwości przeciwpozarowe tutaj nawet nie ma co porównywać. Wełna bije na głowę pianę. Jeden plus piany to szybkość aplikacji. Ale później i tak trzeba czekać kilka tygodni żeby odparowala całkowicie. Nie zakrywać jej. I piana jako jedyny materiał izolacyjny ogólnodostępne posiada kartę toksyczność. Bardzo podobnym w aplikacji bedzie wełna wdmuchiwana. Lepszym napewno niż celulozy.
https://sklep.fakro.pl/zabezpieczenia-przeciwpozarowe
Na tej stronie jest wiele porad na temat zabezpieczeń przeciwpożarowych.
https://sklep.fakro.pl/zabezpieczenia-przeciwpozarowe
Na tej stronie jest wiele porad na temat zabezpieczeń przeciwpożarowych.
Wykonywanie izolacji z pianki PUR.
Sama piana się na pewno dobrze jako materiał izolacyjny sprawia, bo gwarantuje, że nie będzie w izolacji mostków termicznych, którymi ciepło będzie uciekało.
Jak zależy Ci na mniejszych kosztach za rachunki, to krótko mówiąc, bierz izolacje natryskowe pianą PUR z firmy izolacje polaris. Mają wyszkoloną ekipę, która faktycznie zna się na rzeczy. Ogólnie warto do nich zajrzeć na stronę, bo mają super wszystko opisane. Dzięki wycenie, jaką sam możesz u nich zrobić, będziesz wiedział na jakie koszty możesz liczyć. W ogóle porównując izolacje natryskowe z tradycyjnymi materiałami izolacyjnymi, trudno nie zauważyć przewagi pierwszych, bo piana PUR precyzyjnie dopasowuje się do powierzchni, nie masz szczelin czy mostków termicznych, które sprawiają, że są one bardziej skuteczne w zapobieganiu utracie ciepła.
Jedna z lepszych opcji w Mazowieckim to Termil, jeśli chodzi o piankę PUR. Robią dokładnie, nie oszczędzają na piance, więc izolacja wychodzi szczelna i trwała. Cenowo wypadają konkurencyjnie, a w dodatku masz gwarancję, że nie zrobią Ci fuszerki, jak niektóre ekipy, które leją piankę jak najcieńszą warstwą, żeby zaoszczędzić.