W małej łazience mam ściany betonowe i z cegły dziurawki.
Równo nie jest zwłaszcza na dziurawce a i elementy żelbetonowe względem siebie mają "uskoki" 1-2 cm.
Miałem pomysł aby równać to płytami budowlanymi grubości 20/30 mm na klej i kotwionymi do ścian.
Rzemieślnik od układania glazury proponuje tynk cementowy + siatka z tworzywa.
Jeszcze nie omawiałem co z materiałem "szczepnym" na beton ???.
Czy taki tynk ma "dojrzewać" przed położeniem glazury 28 dni tak wszyscy podają.
Glazurnik twierdzi, że po 7 dniach można dać hydroizolację i układać płytki.
Podłoże pod glazurę.
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
e-Rzecznik Śnieżka
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Podłoże pod glazurę.
Szanowny Panie,
Tynk tradycyjny powinien dobrze wyschnąć, warto się tu kierować zaleceniami producenta wybranego tynku. Ważne jest odpowiednie przygotowanie podłoża przed tynkowaniem, w tym jego gruntowanie, np. z użyciem dobrej jakości gruntu głęboko-penetrującego.
Tynk tradycyjny powinien dobrze wyschnąć, warto się tu kierować zaleceniami producenta wybranego tynku. Ważne jest odpowiednie przygotowanie podłoża przed tynkowaniem, w tym jego gruntowanie, np. z użyciem dobrej jakości gruntu głęboko-penetrującego.
Re: Podłoże pod glazurę.
Moje doświadczenie związane z recepturą glazury bazowej (zwykle przezroczystej) jest zabawne i dobrą praktyką przy użyciu surowych mat, ale dużo szybciej jest pracować z komercyjną przezroczystą glazurą i zmieniać ją (mangan lub rutyl może dać brązy), niż dodawać topnik lub środek zmętniający do smaku.
Jest dużo śladów i błędów, więc najlepiej jest pracować w małych partiach, zapisuj, co robisz, wszystkie objętości i pomiary, dobrze jest mieć system nazewnictwa dla swojego testu (oznacz próbki), dzięki czemu możesz wrócić i wybrać jeden do zmieszaj większą partię Mam nadzieję, że to pomoże, miłego glazurowania
Jest dużo śladów i błędów, więc najlepiej jest pracować w małych partiach, zapisuj, co robisz, wszystkie objętości i pomiary, dobrze jest mieć system nazewnictwa dla swojego testu (oznacz próbki), dzięki czemu możesz wrócić i wybrać jeden do zmieszaj większą partię Mam nadzieję, że to pomoże, miłego glazurowania