Mam do odnowienia budynek drewniany
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Mam do odnowienia budynek drewniany
Mam do odnowienia budynek drewniany, wymagający czyszczenia drewna i jakieś sensownej odnowy i zabezpieczenia, tak by nic niepokojącego potem się z nim nie działo.
Re: Mam do odnowienia budynek drewniany
Do czyszczenia mogę polecić myjkę ciśnieniową oraz odpowiednią chemię. Myjka ciepłowodna, taki np. HDS od Karchera, zdecydowanie ułatwi pracę. Co do środków chemicznych, to możesz podpytać na czacie Pestar-Karcher czy mają coś na tego typu zabrudzenia lub wyposażyć myjkę z akcesoria do piaskowania na mokro. Przy tym piaskowaniu, to wierzchnią warstwę zdejmiesz z łatwością.
-
Kasprowicz
- Aktywny

Z tego co można wyczytać to jednak mycie ciśnieniowe nie ma sensu przy domach z drewna, bo może dojść do poważnych uszkodzeń i zalania domu. W przypadku myciedomowdrewnianych.pl można liczyć na szorowanie, ewentualnie piaskowanie albo sodowanie. Jest też opcja szlifowania. Wszystko metodami naturalnymi więc nie będzie uszkodzenia drewna.
-
e-Rzecznik Vidaron
- Aktywny

- Kontakt:
Szanowny Panie,
Gdy drewno zostanie już dokładnie oczyszczone, warto zadbać o jego zabezpieczenie. Elewacja budynku jest narażona na działanie warunków atmosferycznych i szkodniki. Dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie wysokiej jakości impregnatu do drewna, który głęboko wnika w jego strukturę, chroni materiał przed korozją biologiczną, a jednocześnie podkreśla naturalny charakter i usłojenie.
Gdy drewno zostanie już dokładnie oczyszczone, warto zadbać o jego zabezpieczenie. Elewacja budynku jest narażona na działanie warunków atmosferycznych i szkodniki. Dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie wysokiej jakości impregnatu do drewna, który głęboko wnika w jego strukturę, chroni materiał przed korozją biologiczną, a jednocześnie podkreśla naturalny charakter i usłojenie.