Duże szpary między deskami po montażu
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Duże szpary między deskami po montażu
Dzień dobry
Wczoraj firma montowała mi parkiet dębowy, klejony do podłogi. Grubość deski to 14 mam, szerokość 12cm a długość zróżnicowana: od 80 cm do 2 metrów.
Niestety po montażu bardzo widoczne są szpary pomiędzy niektórymi deskami. Niektóre z nich mają nawet 3mm szerokości.
Czy to jest normalne? Da się to jakoś zniwelować czy może cała podłoga jest do zerwania i położenia na nowo?
Prac nie odebrałem, położony został póki co tylko salon 30 metrów.
Nie wiem co dalej robić bo wygląda to bardzo słabo.
Wczoraj firma montowała mi parkiet dębowy, klejony do podłogi. Grubość deski to 14 mam, szerokość 12cm a długość zróżnicowana: od 80 cm do 2 metrów.
Niestety po montażu bardzo widoczne są szpary pomiędzy niektórymi deskami. Niektóre z nich mają nawet 3mm szerokości.
Czy to jest normalne? Da się to jakoś zniwelować czy może cała podłoga jest do zerwania i położenia na nowo?
Prac nie odebrałem, położony został póki co tylko salon 30 metrów.
Nie wiem co dalej robić bo wygląda to bardzo słabo.
Re: Duże szpary między deskami po montażu
Deski kto dostarczył ? Czy sprawdzono je przed wbudowaniem ?.
Nie ma opcji na takie szpary przy dobrym materiale i właściwym ułożeniu.
Problem jest taki, że deski nie są ze sklepu tylko wykonane z własnego materiału (sezonowany ponad 5 lat) i wykonane przez ponoć profesjonalną firmę (ponad 20 lat na rynku). Firma z okolic Sieradza. Deska kładziona przez pracowników tej firmy.
Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Zostaje jakaś opcja oprócz reklamacji i wykonania tego od nowa? Wolałbym tego uniknąć, bo potrwa to pewnie wiele miesięcy
Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Zostaje jakaś opcja oprócz reklamacji i wykonania tego od nowa? Wolałbym tego uniknąć, bo potrwa to pewnie wiele miesięcy
Masz możliwość przyłożenia desek krawędziami na sucho jeśli Ci jakieś firma zostawiła.
Jak wygląda deska od spodu ?. jakie ma łączenia ?.
Masz możliwość załączenia zdjęcia tak aby były połączenia wzdłużne i poprzeczne ?
Firma zrobiła deski i je ułożyła czy jakoś tłumaczy powstałą sytuację ?.
Ma jakiś pomysł na naprawę ?.
Jak wygląda deska od spodu ?. jakie ma łączenia ?.
Masz możliwość załączenia zdjęcia tak aby były połączenia wzdłużne i poprzeczne ?
Firma zrobiła deski i je ułożyła czy jakoś tłumaczy powstałą sytuację ?.
Ma jakiś pomysł na naprawę ?.
Niestety nie mam desek, wśród dostarczonych było sporo wadliwych (pęknięcia na końcach, odbarwienia, odpryski) i kazałem im wczoraj wszystkie zabrać i wrócić z materiałem lepszej jakości.
Łączenie jest na pióro wpust.
Odbyłem też dość burzliwą rozmowę z właścicielem firmy który generalnie bagatelizował moje zastrzeżenia odnośnie jakości samych desek jak i montażu. Jego odpowiedź na wszystko to "uzupełni się ubytki i będzie dobrze"
Łączenie jest na pióro wpust.
Odbyłem też dość burzliwą rozmowę z właścicielem firmy który generalnie bagatelizował moje zastrzeżenia odnośnie jakości samych desek jak i montażu. Jego odpowiedź na wszystko to "uzupełni się ubytki i będzie dobrze"
Dzisiaj będę jeszcze na budowie więc wtedy dodam więcej zdjęć.
Czy takie ubytki faktycznie uzupełnia się jakimś specyfikiem i jest ok?
Czy takie ubytki faktycznie uzupełnia się jakimś specyfikiem i jest ok?
Moim zdaniem jest to źle położona podłoga deski jak widać nie zgrywają się a taka szpara jest niedopuszczalna. Nawet jak ja czymś wypełnisz to i tak będzie krzywo.
Czyli jedyną słuszną opcją w takim wypadku byłby demontaż?
Wtedy wiadomo, że deski do wyrzucenia.
Wezmę chyba rzeczoznawcę do oceny szkód i czeka mnie długa i ciekawa wojenka z wykonawcą...
Wtedy wiadomo, że deski do wyrzucenia.
Wezmę chyba rzeczoznawcę do oceny szkód i czeka mnie długa i ciekawa wojenka z wykonawcą...
To drugie zdjęcie to totalna porażka układania.
Deska fazowana na kiepskich maszynach.
Deska jest już wykończona lakierem czyli po ułożeniu nic z nią nie robimy jest gotowa do eksploatacji.
Deska fazowana na kiepskich maszynach.
Deska jest już wykończona lakierem czyli po ułożeniu nic z nią nie robimy jest gotowa do eksploatacji.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i opinie.
Jednak nadal w sumie nie wiem, czy to jest w jakikolwiek sposób do uratowania? Partactwo jest ewidentne, ale może są jacyś profesjonaliści którzy są w stanie takie błędy naprawić bez konieczności usuwania całej podłogi?
Jednak nadal w sumie nie wiem, czy to jest w jakikolwiek sposób do uratowania? Partactwo jest ewidentne, ale może są jacyś profesjonaliści którzy są w stanie takie błędy naprawić bez konieczności usuwania całej podłogi?
Pióro jednej deski nie do końca jest we wpuście drugiej deski, jak to będzie pracowało w przyszłości ?.
Fazy desek są po to aby ukryć ewentualną pracę drewna.
Kiedyś taką podłogę jesion kolorowy /ale połączenia pióro wpust były OK / mój znajomy dostał z zakupionym mieszkaniem, fazy frezowaliśmy i wypełniliśmy czarnym kitem elastycznym, taką miał wizję.
Fazy desek są po to aby ukryć ewentualną pracę drewna.
Kiedyś taką podłogę jesion kolorowy /ale połączenia pióro wpust były OK / mój znajomy dostał z zakupionym mieszkaniem, fazy frezowaliśmy i wypełniliśmy czarnym kitem elastycznym, taką miał wizję.
-
josephstephenson
- Początkujący

Dostanę nagrodę za odkopanie tematu? VIP czy coś? Firma z prawdziwym, tak dużym doświadczeniem, nie zrobiła by takiego partactwa. A ja narzekałem na teścia, gdzie "szpary" są z 3 razy mniejsze. A ma swoje lata i zdrowie już nie te...
Dostanę nagrodę za odkopanie tematu? VIP czy coś? Firma z prawdziwym, tak dużym doświadczeniem, nie zrobiła by takiego partactwa. A ja narzekałem na teścia, gdzie "szpary" są z 3 razy mniejsze. A ma swoje lata i zdrowie już nie te...
@sprajt naprawili to, co zepsuli?
@sprajt naprawili to, co zepsuli?