Panele fotowoltaiczne
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Panele fotowoltaiczne
Sprzedaż komponentów pod fotowoltaikę jak Oferta falowników, konstrukcji, magazynów energii, dla tych, którzy montują instalacje będzie to źródło potrzebnych elementów wyposażenia.
-
wolskimarcin
- Początkujący

Ja mogę polecić firmę SPR Polska z Czerska. Panowie zrobili konkretny audyt, doradzili, pomogli w formalnościach, a same panele zamontowali bez problemów.
W przypadku Solarnej Polski istnieje możliwość kontaktu z pracownikami, by omówić instalację. To dobra opcja dla laików, dzięki temu można więcej dowiedzieć się o instalacjach i wybór właściwych rozwiązań stanie się łatwiejszy.
-
karolinaiwanska
- Zainteresowany

Ale czy kontakt z pracownikiem, by omówić instalację i projekt to atut? Wydawało mi sie, że to standard. W Hymonie normalnie sie rozmawia i sie omawia projekt, czy zrobić tak, czy inaczej. Więc jakoś nie przyszło mi do głowy, ze może byc inaczej. W końcu to nasz dach i nasza instalacja i musi być do nas dopasowana. Nasze zużycie pradu to aktualne i to przyszłosciowe. Raczej wszystko powinno być brane pod uwagę. A jak to ma sie odbyć jak nie ma konsultacji na etapie przed montażem?
Czy warto kupować panele fotowoltaiczne? I myślę za mini elektrownie w domu, bo niewiadome co będzie z prądem Kto wie, piszcie.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Jasne że warto
Fotowoltaika pozwali się chociaż częściowo uniezależnić od rosnących cen prądu i zwiększy niezależność energetyczną
Fotowoltaika pozwali się chociaż częściowo uniezależnić od rosnących cen prądu i zwiększy niezależność energetyczną
-
wolskimarcin
- Początkujący

Długo zwlekałam z montażem fotowoltaiki, ale w końcu się przekonałem i nie żałuje decyzji. Trafiłem na świetną firmę SPR-Polska, która sprawnie zamontowała nam całą instalację.
Jak ktoś ma budżet to pewnie, że warto takie panele zainstalować.
-
PoczatekKoniec
- Początkujący

Jak ostatnio widać to te ceny prądu tak szaleją, że chyba się trzeba będzie przestawić na brak prądu albo faktycznie jakiś wiatr czy słońce trzeba wykorzystać, tylko właśnie jak to z tymi panelami, czy szukać cos lokalnie czy przez jakąś wyszukiwarkę jak energomat.pl, żeby kogoś solidnego do takiej instalacji znaleźć.
Co w sytuacji w której nie macie gotówki aby takie panele fotowoltaiczne zamontować? Na jakie rozwiązanie się tutaj decydujecie? Na kredyt hipoteczny? Na kredyt gotówkowy? Leasing konsumencki paneli?
To raczej kredyt gotówkowy. Kilka banków ma dedykowane do tego kredyty ale tak naprawdę to standardowa oferta. kilka form ma podpisane również umowy z bankami i można u nich taką instalację sfinansować. Polecam jednak najlepiej samodzielnie porównać sobie na spokojnie wszystkie oferty. Często kredyt konkretnie na panele fotowoltaiczne może mieć gorsza ofertę od ,,zwykłego" kredytu gotówkowego w innym banku. Poza tym zmienia się to ostatnio z miesiąca na miesiąc.
http://www.forumbudowlane.pl/
Warto też zapytać o lokalne przepisy dotyczące instalacji, bo różnią się w zależności od regionu. Ceny paneli monokrystalicznych są zazwyczaj niższe, ale są mniej wydajne. Sprawdź sobie jak to wygląda na Solarsil i czy instalacja obejmuje montaż i podłączenie do sieci.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2024, 11:41 przez Izugir, łącznie zmieniany 1 raz.
Właśnie się przymierzamy do zakładania paneli słonecznych. Długo debatowaliśmy, gdzie je zainstalować, aż w końcu stanęło na tym, że będą na dachu. Wiele cennych informacji na temat najlepszej lokalizacji paneli słonecznych znaleźliśmy w artykule tutaj, z którego dowiedzieliśmy się, jaką wydajność osiąga instalacja w zależności od ich umiejscowienia.