odwodnienie kotłowni olejowej

Wszystko o kanalizacji i odwodnieniu. Dział poświęcony poradom na temat najnowszym rozwiązaniom technologicznym związanymi z kanalizacją, drenażem i oczyszczaniem ścieków.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

kama

odwodnienie kotłowni olejowej

Post autor: kama »

jak powinna wygłądać kanalizacja w kotłowni olejowej?

Przemek

Post autor: Przemek »

a czego dotyczy pytanie ?
:lol:

ja

Post autor: ja »

moze chodzi o odprowadzanie kondensatu ze spalin??

Gość

Post autor: Gość »

ogólne wymagania dotyczące kanalizacji w kotłowni mówią o wpuście podłogowym skierowanym oczywiście do kanalizacji sanitarnej (średnica 100). Na kotłownię olejową nie ma konkretnej normy, ale są warunki techniczne dotyczące kotłowni, wydane przez Polską Korporację Techniki Sanitranej Gazowej, Grzewczej i Klimatyzacyjnej.

ja

Ostrożnie

Post autor: ja »

Ojojoj, 1) w kotłowni olejowej może być TYLKO i WYŁĄCZNIE wpust podłogowy z separatorem oleju. Aczkolwiek w praktyce nie wszyscy tak robią. 2) Studzienka schładzająca do wody z kotła i ZB 3) zwykła kanalizacja np. ze zlewu - tak jak każda inna. Pozdrawiam

jolmarcin
Początkujący
Początkujący

Re: udraznianiekanalizacji.eu udrażnianie rur Warszawa

Post autor: jolmarcin »

Kanalizacja w kotłowni powinna wyglądać tak, żeby się nie zatykała. Ponadto jeśli chodzi o kocioł na paliwo stałe do 25 kW, to powinien być w podłodze wpust podłogowy, czyli tak zwana "kratka" podłączona do rur kanalizacyjnych. Natomiast jeśli chodzi o olej, to nie wiem. Najlepiej wyszukać odpowiednią normę, jeśli chcesz mieć pewność.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanalizacja i odwodnienia”