Problem z wierceniem dziur w gresie.
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Problem z wierceniem dziur w gresie.
Może ktoś doradzi,może są jakieś specjalne wiertła,a może sposoby wiercenia w twardym gresie(takie duże i grube płyty).Kupiłem wiertło widiowe 8 Hitaszi za 17 zł.Niestety nie wierci,a się przypala.Proszę o pomoc.
-
Bduda
Re: Problem z wierceniem dziur w gresie.
Do gresu są wiertła diamentowe, ale to dość droga impreza, około 350 zł sztuka. /http://www.blutech.nazwa.pl/glazurnik_sklep/index.php?cat=c6_Wiertla-i-koronki.html&page=4.
Możesz jeszcze próbować wiertła widiowego z podwójną końcówką skrawająca, wygląda to jak taki krzyżyk na końcu wiertła. Jest więcej krawędzi skrawających, więc wiertło trudniej się nagrzewa i trudniej je zapiec. Wiercić należy bardzo ostrożnie, bardzo słabo dociskać, można co chwilę chłodzić w wodzie, ale nie za rzadko, bo gdy chłodzi się zbyt rzadko to wiertło dość solidnie się nagrzewa i potem przy chłodzeniu jest ono hartowane, robi się kruche i może pęknąć. Po chłodzeniu w wodzie dobrze by było wytrzeć wiertło do sucha, co by nie zamulić otworu.
Możesz jeszcze próbować wiertła widiowego z podwójną końcówką skrawająca, wygląda to jak taki krzyżyk na końcu wiertła. Jest więcej krawędzi skrawających, więc wiertło trudniej się nagrzewa i trudniej je zapiec. Wiercić należy bardzo ostrożnie, bardzo słabo dociskać, można co chwilę chłodzić w wodzie, ale nie za rzadko, bo gdy chłodzi się zbyt rzadko to wiertło dość solidnie się nagrzewa i potem przy chłodzeniu jest ono hartowane, robi się kruche i może pęknąć. Po chłodzeniu w wodzie dobrze by było wytrzeć wiertło do sucha, co by nie zamulić otworu.
Dzięki za pomoc.Nie myślałem,że małe wiertło może kosztować 350zł.
kup wietrło do szkła.... bez problemu wywiercisz nim otwór w każdym gresie.
wiertło do szkła ok 20zł
-
Jerzykowski
Tą wode najlepiej lać cały czas na wiertło w czasie wiercenia.
Do gresu kup wiertło koronkowe - 65zł fi10. Do nabycia w Castoramie.
Wiercenie tylko na mokro na średnich obrotach. Dobrze jest podczas wiercenia wykonywac wiertarką lekko koliste ruchy, wtedy idzie zdecydowanie szybciej.
Wiercenie tylko na mokro na średnich obrotach. Dobrze jest podczas wiercenia wykonywac wiertarką lekko koliste ruchy, wtedy idzie zdecydowanie szybciej.
adam
Jeśli tylko kilka otworów masz do wiercenia i małej srednicy to wiertłem do szkła załatwisz temat.U mnie w sklepie 10-tka kosztuje 11zł.Wiercić należy na mokro i na średnich obrotach w przeciwnym razie spalisz wiertło.
-
Narzędzia Bosch
- rekomendowany doradca
Do wiercenia w gresie polecamy wiertła diamentowe do pracy na mokro Robust Line BOSCH.
Do gresu polecam wiertła diamentowe TopDiam. Super się sprawdzają, zwłaszcza przy mniejszych otworach. Bardzo precyzyjne, to dobra inwestycja.
-
lideropinii
- Superużytkownik

Nie ma sensu inwestować tyle w wiertło tej klasy, albo pomoc fachowca, albo wiertło do szkła w opcji budżetowej.
Pozdrawiamy, zespół Decoroom
Prawdziwe piękno kryje się we wnętrzu ...
Prawdziwe piękno kryje się we wnętrzu ...
Otwory w gresie wiercę wiertłami koronkowymi dostępnymi w sklepie Robokop . Koronkę nakręcamy na szlifierkę kątową i wiercimy na sucho na max. obrotach , przewiert fi 20 trwa 10-15 sek. Koszt zestawu który ja kupowałem to ok. 700zł king-dom.pl
Lepiej raz a dobrze.
W przypadku, gdy sięgnie się po otwornice diamentowe Starrett można liczyć na funkcjonalne urządzenia o dużych możliwościach jeśli chodzi o kwestie techniczne. Otwornice są trwałe, a praca z ich pomocą należy do komfortowych.
Wypróbuj wiertła Draumet Premium, bodajże w marketach Mrówka są dostępne. Mogę je porównać z wiertłami Alpena, jednak ich cena jest znacznie niższa.