Słupki fundamentowe pod garaże blaszane

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

wujek_animator
Początkujący
Początkujący

Słupki fundamentowe pod garaże blaszane

Post autor: wujek_animator »

Cześć, proszę o poradę w następującej kwestii: chcę wykonać słupki fundamentowe pod szereg garaży blaszanych. Słupki mają mieć średnicę 30cm i wysokość 110cm. Na każdy garaż 3x5,5m przypada 6 słupków (narożniki + 2 słupki na środkach ścian bocznych). Teren jest aktualnie wykorytowany na głębokość ok. 50cm, czyli trzeba jeszcze wywiercić jakieś 60cm wgłąb i osadzić szalunek. Załóżmy, że wszystko wymierzę, wypoziomuję i zaleję, co da mniej więcej efekt jak na zdjęciu (szalunki u mnie będą na oko trochę wyżej wystawały).

I teraz pytanie: czy wokół tak posadowionych słupków można sypać gruz, kruszywo, zagęszczać i utwardzać bez szkody dla słupków (zwłaszcza ich wypoziomowania i stabilności?) Docelowo kruszywo powinno zrównać się poziomem ze słupkami. A jeśli nie, to jak inaczej można to zrobić? (wiercenia w uprzednio wysypanym kamieniu sobie nie wyobrażam za bardzo :D )Dzięki za pomoc!
Załączniki
fundamenty_slupowe_taras_Fot_7.jpg

euro_tuned
Aktywny
Aktywny

Re: Słupki fundamentowe pod garaże blaszane

Post autor: euro_tuned »

Oczywiście. Odczekaj tylko z tydzień albo dwa od zalewania. Potem sypiesz kamień utwardzasz a temu nic nie będzie.

wujek_animator
Początkujący
Początkujący

Re: Słupki fundamentowe pod garaże blaszane

Post autor: wujek_animator »

Elegancko, dzięki! To jeszcze przy okazji dopytam - jak te szalunki osadzić, żeby się za bardzo nie kolebały przed zalaniem? Wiem że nie powinny iść do samego dołu, żeby beton z gruntem się związał, załóżmy że 20cm będzie schowane - jakoś odeskować, klinami, czy nadsypać przy brzegach i metodą "wbijaną"?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”