Instalacja gazowa obok instalacji elektrycznej .

Dowiedz się wszystkiego o instalacjach gazowych, które zagwarantują Ci bezpieczne i przyjazne mieszkanie. Wybierz odpowiedni piec gazowy - funkcjonalny i praktyczny.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Baster22a
Początkujący
Początkujący

Instalacja gazowa obok instalacji elektrycznej .

Post autor: Baster22a »

Witam,
Mam prośbę o radę. Mam w mieszkaniu rurę z gazem ziemnym przechodzącą przez przedpokój aż do kuchni. Rura oddalona jest o około 10 cm od sufitu i w 90% jest spawana, jedynie w samej kuchni w dwóch miejscach jest skręcona mufą i kolankiem. Oprócz tego w mieszkaniu miałem starą instalację elektryczną z przewodami aluminiowymi. Ponieważ chciałem tą instalację zmienić na instalację miedzianą a się na tym nie znam wezwałem elektryka z uprawnieniami który miał mi zrobić nową instalację oraz wezwałem fachowców którzy mieli mi zainstalować sufit podwieszany a w nim żarówki oczka halogenowe. Teraz okazuje się że elektryk kable elektryczne zamiast przymocować do ściany przymocował do sufitu nad rurą z gazem ziemnym a ekipa zabudowała wszystko włącznie z rurą z gazem płytą GK. W płycie porobili co kawałek kratki wentylacyjne bo podobno tak trzeba jak jest rura z gazem. I w zasadzie tą płytą się nie martwię ponieważ w spółdzielni mi powiedziano że rurę można zabudować o ile są kratki. Ale martwię się tymi kablami nad rurą z gazem. Kable oddalone o około 10cm. Instalacja sprawdzona już była ciśnieniowo i jest 100% szczelna. Elektryk powiedział że czasami tak się robi że kable są nad rurą gazową i że tego nie poprawi. Jeżeli się z tym nie zgadzam to muszę iść do sądu. W internecie przeczytałem że przepisy mówią że rura z gazem ziemnym powinna znajdować się nad kablami elektrycznymi a nie pod nimi. Bardzo proszę o pomoc i radę co z tym można zrobić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje gazowe”