Jaka sciana prosba o porade
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
witam namieszaliscie mi w glowe ladnie teraz sam juz nie wiem co mam zrobic co prawda mam jeszcze czas ale w koncu chce zdecydowac jak bede robic, po tych wypowiedziach
zrozumialem ze dwuwarstwowa sciana to same zaletyi mniej pracy ,teraz czy max 29 cm.i 10
cm. steropianu to bedzie sciana OK.iczy ta cegla gr.9cm. moze byc . na scianki dzialowe.
z drugiej strony z calym szacunkiem dla Was i Waszych wiadomosci ale cale grono ludzi buduje domki z ceramiki i jest OK. a Waszych wypowiedzi wnioskuje ze sa do bani to w koncu jaki material jest dobry i jaki procent domow jest z niego budowany w Polsce
zrozumialem ze dwuwarstwowa sciana to same zaletyi mniej pracy ,teraz czy max 29 cm.i 10
cm. steropianu to bedzie sciana OK.iczy ta cegla gr.9cm. moze byc . na scianki dzialowe.
z drugiej strony z calym szacunkiem dla Was i Waszych wiadomosci ale cale grono ludzi buduje domki z ceramiki i jest OK. a Waszych wypowiedzi wnioskuje ze sa do bani to w koncu jaki material jest dobry i jaki procent domow jest z niego budowany w Polsce
nie widziałem takiego zestawienia w swojej karierze zawodowej.Pokaż zdjęcia,przekrój lub cokolwiek bo mnie zastanawia w jakim celu ktoś dał taką konfigurację? Rozrzutnośc i generowanie błedów!robertm pisze:Mam pytanie o gazobeton 40 cm + silikat na niektórych ścianach widać w słońcu zarys bloczków czym to jest uwarunkowane ? na czym polega błąd wykonawczy ?
No wiesz wiele widziałem opracowań sponsorowanych.Nawet takie które na siłe chciały udowodnić że trójwarstwówka jest tańsza od innych systemów....Pobozne życzenie.Gdzieś kiedyś widziałem statystyki i ceramika była na 1- miejscu
ja osobiście sobie postawiłem też domek z ceramiki i jestem zadowolony .
(no może bardziej będe jak sie wkońcu wprowadze
donmari
Generalnie ludzie wybierając technologię kierują się raczej racją mas niż swoim dobrem indywidualnym.Takie następstwo socjalistycznego myślenia.
Drugi aspekt to tradycja która zwalcza nowości i alternatywne rozwiązania.Stąd dużo jest ceramiki.
Kolejna rzecz to systematyczny lobbing producencki.
NIE MA IDEALNYCH ROZWIAZAŃ.
KAŻDE MA SWOJE ZALETY I WADY TECHNICZNE I KOSZTOWE.
Obecnie liczy się pieniądz i należy wybrać taką technologię która połączy ekonomikę budowy z poprawnością techniczną wykonwczą i funkcjonalną.
I moje doświadczenia mówią że takie optimum można osiągnąć jednak przy technologii jednowarstwowej (ale tej najnowszej - gdzie ściany maja min.40 cm grubości przy gęstości max 400 kg/m3)
Jeżeli już chcesz porządnie z ceramiki to dwuwarstwówka z izolowaniem wełną mineralną aby wilgoć swobonie dyfundowała na zewnatrz.
Jest to drożej od jednowarstwowej.
Ale z wełną mineralną technicznie jest poprawniej od dwuwarstwówki ze styropianem.
Witam
Dziekuje Wam za tak wyczerpujące wypowiedzi s Waszej strony.
Otworzyły mi się oczy na te technologie budowlane .
Co do mojego wyboru to będzie chyba jednak trzywarstwowa ale z welną (choc moje finanse nie są zbyt wielkie) lub dwuwarstwowy też z wełną na zewnatrz.chociaż mój kolega wybudował właśnie domek z murem dwuwarstwowym z porothermu i wełny i odradził mi ten system ponoć przy większej ulewie słychać odbijanie sie od scian? stwierdził że teraz budował by tylko trzywarstwowy . Nie rozumiem jeszcze jak mocować wełnę do sciany wewnątrz muru by nie opadła.
pozdrawiam.
Co do mojego wyboru to będzie chyba jednak trzywarstwowa ale z welną (choc moje finanse nie są zbyt wielkie) lub dwuwarstwowy też z wełną na zewnatrz.chociaż mój kolega wybudował właśnie domek z murem dwuwarstwowym z porothermu i wełny i odradził mi ten system ponoć przy większej ulewie słychać odbijanie sie od scian? stwierdził że teraz budował by tylko trzywarstwowy . Nie rozumiem jeszcze jak mocować wełnę do sciany wewnątrz muru by nie opadła.
pozdrawiam.
No cóż wielu wybiera samochód jaki mu się podoba choć nie zawsze ich na to stać.donmari pisze:Witam
pozdrawiam.
Jeśli wybierasz Audi czyli trójwarstwówkę to zasadniczo to musisz prawidłowo dobrać grubość termoizolacji.Jeżeli dasz za cienką to efekt energooszędności będzie znikomy lub żaden w stosunku sporych kosztów.
Polska Norma mówi że należy uzyskać U mniejsze niż 0,3 W/m2*K jeśli chodzi o przegrodę ścian.
W zależności co wybierzesz będzie inny parametr U.Podam Ci rozwiązania graniczne:
1)Jeżeli wybierzesz trówarstwówkę:
Ceramikę poryzowaną gr.25 cm+wełnę elewacyjną grub.10 cm+licówkę z cegły pełnej 12cm osiągniesz ok.0,29 W/m2*K.
2)Jeśli dwuwarstwówkę to:
Ceramikę poryzowaną gr.25 cm+wełnę elewacyjną grub.11 cm osiągniesz ok.0,29 W/m2*K.
A więc 1 cm wełny termoizolacyjnie = domurowaniem licówki gr.12 cm.
Różnica kosztu jak widzisz nieporównywalna.
Jak chcesz polepszyć parametry termoizolacyjności to należy powiększać grubość izolacji
i dla tego układu trójwarstwowego
wełna gr 15 cm da ok.0,23 W/m2*K a dla dwuwarstwowego ok.0,22 W/m2*K
Co do mocowania wełny elewacyjnej - klei się jak duże cegiełki a (lub i) w miejscach krawędziowych,nadprożach stosuje się dodatkowo kołki do wełny.Patrz w katalogach ROCKWOOLa
chodziło mi oczywiście o tynk silikatowy albo mineralnynie widziałem takiego zestawienia w swojej karierze zawodowej.Pokaż zdjęcia,przekrój lub cokolwiek bo mnie zastanawia w jakim celu ktoś dał taką konfigurację? Rozrzutnośc i generowanie błedów!
nie rozumiem sponsoring bo w GUS-ie nie pracuje a że najwięcej sprzedaje sie ceramiki w Polsce to na pewno nie moja zasługa
w wypowiedzi chodziło mi oczywiście o ilość sprzedaży materiałów ściennych w Polsce[/quote]
[/quote]robertm pisze:chodziło mi oczywiście o tynk silikatowy albo mineralnynie widziałem takiego zestawienia w swojej karierze zawodowej.Pokaż zdjęcia,przekrój lub cokolwiek bo mnie zastanawia w jakim celu ktoś dał taką konfigurację? Rozrzutnośc i generowanie błedów!
nie rozumiem sponsoring bo w GUS-ie nie pracuje a że najwięcej sprzedaje sie ceramiki w Polsce to na pewno nie moja zasługa![]()
w wypowiedzi chodziło mi oczywiście o ilość sprzedaży materiałów ściennych w Polsce
Teraz prawie jasne.Jeżeli dobrze zrozumiałem jeśli zjawisko jest stale widoczne to problem z tym tynkiem wynika ze złego przygotowania podłoża.Widocznie warstwa kleju pod tynk nie została prawidłowo zatarta lub naciągnięto go zbyt mało.Moga też być w problemy w nierówności ułożenia samych pustaków.
Aleeeeee wspomniałeś też o słońcu.
I tutaj powiem tak nie ma technologii która w 100% zniweluje cienie na elewacji.Taka jest natura że wyłącznie wykonując systemową okładzinę elewacyjną można to zjawisko zniwelować.Normy w BSO mówia o dopuszczalnych odchyłkach od powierzchni 3 mm. A wystarczy 0,5 mm aby pojawił się cień.Niestety nie ma ludzi którzy z komputerowo-laserową dokładnością wyrównają podłoże.
A w temacie ceramiki już się wypowiadałem.Od 600 lat buduje się z ceramiki.Więc trudno walczyć z konserwatywna tradycją.To tak jak Amerykanie generalnie kochają budynki szkieletowe.
Ale tradycja to nie zawsze oszczędność.