Dobudowanie domu do garażu przepisy budowlane

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
Sasiad1234
Początkujący
Początkujący

Dobudowanie domu do garażu przepisy budowlane

Post autor: Sasiad1234 »

Witam wszystkich zainteresowanych potrzebuje pomocy odnośnie budowy , dobudowy i nadbudowy domu .na istniejącym budynku jakim jest garaz przy granicy z sąsiadem na stronie zachodniej budynki są przylegające do siebie 11m,dłu. na 5m.szer. 3.30cm garaż wysoki chciałbym dobudować około 3.5 m szerokości no i oczywiście całą górę dom ,działka szerokość ok 13m jakie procedury i co pierwsze muszę spełnić żeby mógł cokolwiek zacząć budować wymarzony dom między garażem a drugą stroną granicy jest około 8m minus 3.5 dobudowanie może 4.5m przejścia przejazdu na tył działki zostaje. Jakie procedury początkowe muszę spełnić gdzie się udać itp. zeby zacząć co kolejek robic dzięki za szybką odpowiedz .

Awatar użytkownika
Om3k
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Re: Dobudowanie domu do garażu przepisy budowlane

Post autor: Om3k »

Witaj Sąsiad1234

Zacząłbym od przeczytania Ustawy Prawo budowlane oraz rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Jeśli po zapoznaniu się z treścią tych dwóch dokumentów będziesz miał jeszcze wątpliwości co do procedur i warunków, które trzeba spełnić aby budować wymarzony dom to udaj się do lokalnego biura projektowego aby Tobie pomogli.

Sasiad1234
Początkujący
Początkujący

Witam chodziło mi o to gdzie mam się udać w pierwszym punkcie jeśli chce budować dom czyli muszę mieć pierwsze projekt i dopiero później zgłaszać że chce budować czy tak jak napisałes przeczytać prawo budowlane i warunki chodzi mi o to to od czego mam pierwsze zacząć żeby w ogóle ruszyć z tematem

Awatar użytkownika
Om3k
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Om3k »

Zacząłbym tak, jak napisałem wcześniej, czyli przeczytał:
:arrow: Ustawę Prawo budowlane,
:arrow: rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie,
w spokoju i ze zrozumieniem i wynotował wszystkie dokumenty, które będę potrzebował w moim konkretnym przypadku związanym z planowaną budową, dobudową i nadbudową wymarzonego domu.
Następnie udałbym się do lokalnego biura projektowego aby ustalić, w pozyskaniu jakich dokumentów, uzgodnień, opinii, map, mogą oni pomóc? Jeśli nie masz czasu i ochoty możesz zlecić kompleksowe opracowanie dokumentacji projektowej wraz ze wszystkimi uzgodnieniami.
W skrócie, procedury są jak w tabelce.
Załączniki
Procedury.JPG

Sasiad1234
Początkujący
Początkujący

Aha rozumie dziękuję za czas i wyjaśnienie tematu dobrej nocy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”