Mamy z mężem stary dom,110 m2, ok 25 letni, stara stolarka (okna w drodze) jeszcze nie ocieplony, grzejniki na razie stare.
W nast tyg chcemy zamówic piec, a ze nie mamy zielonego pojęcia w tym temacie od pary dni przekopuję interent i wszelkie fora. Dziś nawet przez sen mówiłam o kotłach
Miec ma byc na eko-groszek, ma byc przede wszystkim wygodny, czysty, żadnego brudu, ton popiołu i odwiedzin kotłoni pare razy dziennie.(mamy piec gazoy, ale zwazyszy na koszty gazy jest nieuzywany, mamy tez kilkuletni piec zasypowy, ale chcemy sie go pozbyc- za duzo brudu i pracy przy nim).
Po wielu godz przez kompem udało się nam zawęzić zakres producentów do 3:
1. Klimosz ling plus 15 kw -cena 6740, nie iem jeszcze jak z montazem ( dobre opinie, duo nie chcemy, bo nastawiamy sie na eco-groszek, poza tym za tą marką przemawia dostepnośc , mamy kilku dystrybutrów w naszym miescie, poza tym regulator pogodoy i jakies inne bajery cenie)
2.Defro komfort eco cena 6300, nie iem jak z montazem(dobre opinie, cena prawie jak klimosza)
3.ecolux metalteres 17 kw cena z montazem ok7,5 (dobre opinie, ale dochodzi transport ok 200 km)
Co byście wybrali? Dodam,ze priorytetem nie jest cena-piec ma byc po prostu dobry,ale dobrze jakbysmy zmiescili sie w 7-8 tys za sam piec.
Mam jeszcze pytanie-na jakie koszty powinnismy sie jeszcze nastawic prócz pieca i montazu (jako laik wyczytałam ze bedą potrzebne pompy, zawór 4-drogowy-do czego (?), boiler. Piec ma róniez ogrzeac wodę.
Pytam, bo sie na tym nie znamy, a nie chcemy dac sie nabić w bambuko
Z góry dzięki za odzew i wszelkie uwagi