Witam Państwa i mam pytanie. Jestem w trakcie budowy przyłącza wody na działce. Na mojej działce jest wyprowadzona rura fi 32 która jest podłączona do ryry głównej fi 60. Do projektowanego domu muszę jeszcze pociągnąć 60 metrów rury. Czy istnieje możliwość podłączenia do istniejącej mniejszej rury fi 32 rury fi 40? I czy te 60 metrów rury fi 40 wpłynie na ciśnienie w budynku?
Prosze o pomoc. Dziekuje Rafał
przejście z rury mniejszej fi 32 na rurę większą fi 40
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: przejście z rury mniejszej fi 32 na rurę większą fi 40
Pytanie czy musi to być rura fi40 i dlaczego? Fi 32 tańsza niedużo ale przy 60m różnica spora.
Kształtki redukcyjne przy PE są mufowe więc nie ma problemu:

Kształtki redukcyjne przy PE są mufowe więc nie ma problemu:

No ja osobiście chciałem ciągnąć dalej ta sama rura fi 32 w gminie mi doradzono ze moge przejsc z fi 32 na fi 40 gdyż na odległości 60 metrów nie wypłynie to na ciśnienie. Natomiast logika mi mówi ze z mniejszej na wieksza rurę to chyba zły pomysł. Dlatego proszę o rade.
bardzo dziwna rada, bo w jakim celu masz zwiększać średnicę...? Tym bardziej, że na wejściu do instalacji masz mniejszą średnicę. Taka zmiana wzmaga uderzenia hydrauliczne, a jeżeli szanowna pani Ci tak doradziła, to z ciśnieniem nie będzie problemu (na wyższych kondygnacjach będzie trochę niższe, ale obowiązkiem Wodociągów Miejskich jest dostarczenie wody pod takim ciśnieniem, żeby było odpowiednio wysokie dla budynków 4-piętrowych)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
rura fi 32 będzie ograniczeniem dla wydajności ( tak jakby był tam założony zawór ) , więc założenie rury fi 40 czy fi 100 nic praktycznie nie polepszy. . Śmiało zakładać fi 32.
Nie ma sensu zwiększać średnicy rury.
Jeśli idzie DN 32 to ciągnij do końca.
J
Jeśli idzie DN 32 to ciągnij do końca.
J