Ekogroszek czy pellet - co lepsze?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Ekogroszek czy pellet - co lepsze?
W końcu zmienimy nasz stary piec na jakiś nowoczesny kocioł. Rozważamy pellet lub ekogroszek - gazu brak. Dom 240m2 ocieplony. Brak podłogówki same kaloryfery. Na co powinienem zwrócić uwagę? Jest jeszcze jakaś opcja na dotacje?
-
szymonlew1987
- Początkujący

Re: Ekogroszek czy pellet - co lepsze?
z mojej wiedzy pellet jest czystrzy w obsłudze natomiast nie 100%
co do dotacji to zgłoś się po 1 . do gminy po 2 . do dystrybutora wybranej marki aby Ci pomógł - im zależy i chętnie to "ogarną za Ciebie" ja tak miałem z Pc w firmie defro
mega mi to przygotowali.
co do dotacji to zgłoś się po 1 . do gminy po 2 . do dystrybutora wybranej marki aby Ci pomógł - im zależy i chętnie to "ogarną za Ciebie" ja tak miałem z Pc w firmie defro
mega mi to przygotowali.
Jeżeli zależy Ci na otrzymaniu dofinansowania to najlepiej pellet. My montujemy automatyczny kocioł od Defro
-
januszsob73
- Początkujący

a czy drogi jest taki automatyczny model?DarekStro pisze:Jeżeli zależy Ci na otrzymaniu dofinansowania to najlepiej pellet. My montujemy automatyczny kocioł od Defro
-
januszsob73
- Początkujący

Jak dofinansowanie to chyba już tylko w pellet.
Tak, najlepiej pellet. Nie ma już dofinansowania na ekogroszek. Sąsiad własnie montuje kocioł Defro i w ostatniej chwili zmienił z ekogroszku na pelletowy
-
SZUKAMINFO
- Początkujący

Defro Bio Slim - mogę polecić z czystym sumieniem. Dofinansowanie + ulga w PIT (nie wiem czy w tym roku jeszcze będzie)
A właśnie w kwestii dofinansowania. Czy brak dopłat do kotłów na ekogroszek to już przesądzona sprawa? Czy są tylko wstrzymane, wie może ktoś?
-
Eko-Palnik
- Początkujący

Na taką powierzchnię tylko ekogroszek chyba że liczy się wyłącznie wygoda to pellet. Dofinansowanie z paliw stałych wyłącznie na biomasę (pellet) lub drewno (kocioł zgazowujący z buforem).
Ja polecam pellet zdecydowanie