Wentylacja w Łazience
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Wentylacja w Łazience
Jestem nowy i przypuszczam że będę gadał głupoty bo wogóle nie znam się na takich rzeczach ale mam małą prośbę o pomoc.
W mieszkaniu w którym mieszkam jest wentylacja grawitacyjna, z tego co rozumiem to wentylacja elektryczna odpada ze względu na to że mam piecyk gazowy do ciepłej wody. (A i tak skończyło by się to pewnie remontem bo w miejscu w którym jest wentylator raczej nie ma nawet jak podłączyć kabli.)
Ostatnio zaczęło niestety pojawiać się trochę grzyba no i nie wiem teraz za bardzo jak z tym walczyć. Panowie moja łazienka to dosłownie korytarz. Kabina prysznicowa jest na drugim końcu, okno w łazience jest na tej samej ścianie co kabina i na tej samej ścianie jest też wentylacja (poza kabiną no ale to jest dystans dosłownie kilku cm).
Problem jest w tym że wentylacja prawie na 100% nie wyciąga powietrza tylko wprowadza, jakbym nie sprawdził to czuć że powietrze wlatuje a nie odwrotnie. W kuchni też jest kratka i zakładam że ona już odprowadza to powietrze bo jest podłączona do komina w bloku ale sam już nie wiem. (Tutaj pojawia się problem że w lecie podczas wysokich temperatur albo właśnie z tej kratki albo z pieca na węgiel wychodzi strasznie niemiły zapach ale to już inny problem(chyba)).
No i teraz nie wiem co z tym fantem zrobić. Boję się że bez remontu się nie uda no ale na remont nie stać, z kolei bardzo dobrze wiem że nie stać to mnie dopiero będzie jak od grzyba zaczną robić się problemy. Liczę tylko na to że moja wiedza jest taka płytka że Panowie z doświadczeniem coś poradzą zanim zaczne wyrywać sobię włosy.
Dziękuję z góry.
W mieszkaniu w którym mieszkam jest wentylacja grawitacyjna, z tego co rozumiem to wentylacja elektryczna odpada ze względu na to że mam piecyk gazowy do ciepłej wody. (A i tak skończyło by się to pewnie remontem bo w miejscu w którym jest wentylator raczej nie ma nawet jak podłączyć kabli.)
Ostatnio zaczęło niestety pojawiać się trochę grzyba no i nie wiem teraz za bardzo jak z tym walczyć. Panowie moja łazienka to dosłownie korytarz. Kabina prysznicowa jest na drugim końcu, okno w łazience jest na tej samej ścianie co kabina i na tej samej ścianie jest też wentylacja (poza kabiną no ale to jest dystans dosłownie kilku cm).
Problem jest w tym że wentylacja prawie na 100% nie wyciąga powietrza tylko wprowadza, jakbym nie sprawdził to czuć że powietrze wlatuje a nie odwrotnie. W kuchni też jest kratka i zakładam że ona już odprowadza to powietrze bo jest podłączona do komina w bloku ale sam już nie wiem. (Tutaj pojawia się problem że w lecie podczas wysokich temperatur albo właśnie z tej kratki albo z pieca na węgiel wychodzi strasznie niemiły zapach ale to już inny problem(chyba)).
No i teraz nie wiem co z tym fantem zrobić. Boję się że bez remontu się nie uda no ale na remont nie stać, z kolei bardzo dobrze wiem że nie stać to mnie dopiero będzie jak od grzyba zaczną robić się problemy. Liczę tylko na to że moja wiedza jest taka płytka że Panowie z doświadczeniem coś poradzą zanim zaczne wyrywać sobię włosy.
Dziękuję z góry.
Re: Wentylacja w Łazience
Masz piec na węgiel i piec gazowy o ile dobrze zrozumiałem.
Wentylacja nie działa prawidłowo.
A Ty się martwisz grzybem.
O nawiewach powietrza nic nie wspominasz.
Radzę zacząć od kontaktów z kominiarzami zanim wydarzy się nieszczęście.
Co do zapachów latem to tak bywa, że temperatura na dachu jest wyższa niż w mieszkaniu i jest cofka.
Co do zapachów latem to tak bywa, że temperatura na dachu jest wyższa niż w mieszkaniu i jest cofka.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

najlepsze rozwiązanie to wentylacja plus, czyli mechaniczny nawiew świeżego powietrza do mieszkania. Mechaniczną wentylację wywiewną proponują tylko tumany, więc faktycznie ustawodawca zakazał takich praktyk. Dla Pana i pana rodziny ważniejsze jest skąd pobieracie powietrze, a nie gdzie zepsute wyrzucacie.
To prosta i tania instalacja (dobre materiały to 500zł) , więc łatwo zrobić we własnym zakresie.
To prosta i tania instalacja (dobre materiały to 500zł) , więc łatwo zrobić we własnym zakresie.
rekuperacja od 1989r
Czy napewno jest to kwestia pobierania powietrza skoro kratka w łazience już je pobiera a wywiew nie jest adekwatny skoro robi się kondensacja na oknach w sypialni?Tomasz_Brzeczkowski pisze:najlepsze rozwiązanie to wentylacja plus, czyli mechaniczny nawiew świeżego powietrza do mieszkania. Mechaniczną wentylację wywiewną proponują tylko tumany, więc faktycznie ustawodawca zakazał takich praktyk. Dla Pana i pana rodziny ważniejsze jest skąd pobieracie powietrze, a nie gdzie zepsute wyrzucacie.
Czy może Pan wyjaśnić trochę bardziej tą wentylacje plus bo szukanie czegoś pod takim hasłem nie do końca pokazuje konkretnych rzeczy.
Tak martwię się grzybem bo tak jak mówiłem nie znam się wogóle na tym.Interno pisze:Masz piec na węgiel i piec gazowy o ile dobrze zrozumiałem.
O nawiewach też nie wspominałem bo owszem jestem [...]. Nawiewów nie ma. Okna w mieszkaniu są jakie są już od chyba 15 lat. Nie jest to moje mieszkanie i nie ja je remontowałem więc niestety nie miałem kontroli nad takimi rzeczami w wieku drugoklasisty a że mieszkam tu spowrotem od dosyć niedawna to zaczynają mnie niektóre rzeczy martwić.
-
Gość152243
zacznij od wsadzenia lusterka w kanał wentylacyjny i sprawdź czy przypadkiem jakieś fruwające stworzenia nie zrobiły sobie gniazda w kanale w kominie. Brak ciągu jest spowodowany albo blokadą kanału albo też zimnym kanałem w kominie. Efekt kominowy nie zadziała jeśli odprowadza się zimne powietrze. Jeśli komin jest za nisko od połaci dachu także nie pociągnie powietrza przez kanał wentylacyjny
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Na domowych instalacjach HVAC, zna się w Polsce może 3-4 osoby, więc nic dziwnego, że trudno coś znaleźć. Łazienką powietrze powinno być usuwane a nie pobierane . Wentylacja to dość ściśle określony nawiew - jak w tabeli - Nie może być zbyt silna, bo będzie za sucho, nie może być zbyt słaba, bo będzie to co u Pana.froglin pisze:Czy napewno jest to kwestia pobierania powietrza skoro kratka w łazience już je pobiera a wywiew nie jest adekwatny skoro robi się kondensacja na oknach w sypialni?Tomasz_Brzeczkowski pisze:najlepsze rozwiązanie to wentylacja plus, czyli mechaniczny nawiew świeżego powietrza do mieszkania. Mechaniczną wentylację wywiewną proponują tylko tumany, więc faktycznie ustawodawca zakazał takich praktyk. Dla Pana i pana rodziny ważniejsze jest skąd pobieracie powietrze, a nie gdzie zepsute wyrzucacie.
Czy może Pan wyjaśnić trochę bardziej tą wentylacje plus bo szukanie czegoś pod takim hasłem nie do końca pokazuje konkretnych rzeczy.
Skoro ilość nawiewanego powietrza jest dość ściśle określona i w zależności od zmian sytuacji musi być regulowana, a szczelność domów jest bez porównania wyższa niż w czasach wentylacji dyfuzyjnej, nie można zostawić wentylacji naturze. Syf w powietrzu, spowodowany przez kominy, wymaga też filtracji. Dlatego, obecnie są dwa rozwiązania, przy centralnym ogrzewaniu mechaniczny nawiew powietrza do pokoi i jego ujście, przez kratki w łazience i kuchni. Gdy mamy komfortowy dom czy mieszkanie z klimatyzacją, to robi się wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła,
rekuperacja od 1989r
Witam. Nie będę zakładał kolejnego tematu.
Mam pytanie. Czy na najwyższym piętrze w bloku 3-piętrowym, gdzie komin idzie tylko w górę i nie ma mieszkań powyżej można zamontować wentylator w łazience?
Bo wszędzie czytam że nie można montować go żeby nie zakłócać wentylacji grawitacyjnej sąsiadom powyżej i wtłaczać im wilgotne powietrze z naszej łazienki...
Podobnie rzecz się ma z okapem w kuchni. Nikomu nie będzie pachnieć/smrodzić jak nikt wyżej nie mieszka i każdy ma swój kanał kominowy?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Mam pytanie. Czy na najwyższym piętrze w bloku 3-piętrowym, gdzie komin idzie tylko w górę i nie ma mieszkań powyżej można zamontować wentylator w łazience?
Bo wszędzie czytam że nie można montować go żeby nie zakłócać wentylacji grawitacyjnej sąsiadom powyżej i wtłaczać im wilgotne powietrze z naszej łazienki...
Podobnie rzecz się ma z okapem w kuchni. Nikomu nie będzie pachnieć/smrodzić jak nikt wyżej nie mieszka i każdy ma swój kanał kominowy?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Wentylacja jest bardzo istotnym elementem w naszym domu, o czym zreszta napisane jest tutaj. Wszelkie zanieczyszczenia, CO2 czy dym inne substancje powinny byc zastąpione czystym powietrzem.