Wybór okien do nowego domu
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Wybór okien do nowego domu
Ja bym poszedł w stronę Drutexu.. Mam u siebie i nie mogę złego słowa powiedzieć. Cena była w porządku, a co do jakości wykonania czy materiałów ciężko się przyczepić. Generalnie okna warte swojej ceny. Być może ktoś z Twoich znajomych takowe ma, zawsze możesz podjechać i przekonać się samemu.
Na oknach się nie znam - nie moja branża. Ale fakt faktem plusem popularnych marek jest ich popularność. Można się chociaż kogoś zapytać o opinię na temat danej rzeczy. Tracą na tym małe firmy nie znane na rynku, które często mogą mieć lepszy produkt w podobnej cenie ale każdy z obawy, że taka firma zwinie się po roku woli nie kupować ich wyrobów. Szczególnie jak chodzi o okna czy drzwi na kilka dobrych lat i to za niemałe pieniądze, a nie o jakąś pier... która jak się zniszczy to nie będzie szkoda wyrzucić.
-
Albatros348
- Aktywny

Polecam wybrać okna drewniane. Firma Urzędowski zaopatrzyła nas w nie, dzięki czemu dom i wnętrze prezentuje się znacznie ciekawiej. Równie atrakcyjna jest opcja w postaci okien drewniano-aluminiowych ale to już chyba najlepszy wybór dla tych bardziej wymagających. 
Nie łatwa sprawa z tymi oknami, liczyłem że nie będe miał takiego problemu z wyborem ale znacznie szybciej poszło mi jak wybierałem rolety.
-
klaudia844
- Aktywny

Do nowoczesnego budownictwa, blachy na rąbek itd, tylko okna aluminiowe (np. Alumex w Wawie), bo nimi można szklić bardzo duże powierzchnie, no i bardziej pasują do nowoczesnych domów niż pcv.
Alternatywą do okien aluminiowych są okna PVC w okleinie metalicznej, która do złudzenia przypomina lakierowane aluminium. Estetyka to jednak tylko kwestia wtórna. Okna w nowych budynkach powinny przede wszystkim spełniać restrykcyjne kryteria termoizolacyjności, oznaczanej parametrem Uw. Dla domów budowanych od 2017 roku jest to współczynnik 1,1 W/m2K, a od 2021 – już 0,9 W/m2K. Ze sprawdzonych systemów, które z łatwością spełniają te wymagania, warto polecić Schuco, mają bardzo dobrze dopracowane okna i drzwi zarówno z aluminium, jak i PCV. W okolicach Warszawy można je zamówić np. w firmie Mitbau z Wrocławia. Warto ich polecić, bo mają bardzo fachowych doradców, którzy doradzą jakie rozwiązania sprawdzą się najlepiej w danym przypadku.
A wiecie już mniej więcej dokładnie, jakie okna chcecie posiadać i na czym konkretnie Wam zależy? Bo powiem szczerze, że interesująca ofertę posiada firma Drutex i śmiało można zajrzeć, czy będzie u nich to, na czym Ci zależy.
Polecam na spokojnie się zapoznać z ofertami poszczególnych firm, tak najprościej. Jak okna kupujemy, pytajmy o doświadczenie monterów, a na montażu pilnujmy, aby były zachowane wszystkie standardy. Dobry montaż to 50% sukcesu
-
Damina90000
- Aktywny

Mam okna z firmy BIMM, są bardzi oryginalne jeśli chodzi o wygląd, okna premium posiadają wentylację, co jest dużym atutem. Polecam
-
teresa.oros
- Zainteresowany

Ja do swojego nowego domu okna wybierałam przede wszystkim patrząc na to czy są energooszczędne. Zależało mi na tym bo zimą miałam duże rachunki za ogrzewanie. Ostatecznie wybór padł na https://okna-internorm.pl/ i tam zamówiłam, mam je pół roku i jak do tej pory jestem zadowolona.
Warto wybrać okna od wiodącego producenta, a najlepiej pójść sobie do 2-3 po wyceny. Tam gdzie ja byłem wyceny były darmowe. Porównałem sobie wszystkie aspekty i najlepiej, najkorzystniej wyszła nam wycena z Oknoplastu na okna + rolety zewnętrzne. Szkoda, że jak zamawialiśmy to nie było promocji teraz wiem, że co zimę mają fajne rabaty na koniec roku, ale my zamawialiśmy okna latem 
-
agnieszkasroka
- Początkujący

Ja polecam albo plastiki albo aluminiowe jak macie większy budżet. Na rynku można znaleźć obecnie ogromny wybór okien wiec niezależnie od budżetu można coś znaleźć. Z pvc to sprawdźcie sobie na przykład Iglo Classic Drutex, one są zaopatrzone w system antywyważeniowy, poza tym mają dość wąskie profile, także prezentują się efektownie.
Zgadzam się z marko19. Masz większą pewność jakości, dłuższą gwarancję i opiekię posprzedażową.
Ja bym wybrał https://ekoplast-group.com/pl/okna-loftowe-idealne-rozwiazanie-do-industrialnych-wnetrz-i-przestrzeni/ Uwielbiam styl industrialny czyli loftowy, a jak wiadomo okna grają ważną rolę. Świetnie wypełniają przestrzeń naturalnym światłem, są również wyznacznikiem tego stylu, a do tego stanowią element dekoracyjny.
Moim zdaniem bardzo dobrym wyborem jest Drutex. Od wielu lat są sprawdzoną firmą i mają bardzo dobrej jakości pkna drewniane i pcv. Dostawa przychodzi bardzo szybko, myślę, że warto sprawdzić jak szukacie dobyrch okien do nowego mieszkania.