Szanowni Państwo,
Proszę o pomoc.
Mieszkam w nowym mieszkaniu w bloku. Problemem jest wentyalacja, która buczy za ścianą - kanał znajduje się między moim, a sąsiada mieszkaniem. Buczenie jest delikatne, jednak bardzo denerwujące, bo trwa 24h na dobę. Dodam, że nie mam żadnej kratki wentylacyjnej w tym pokoju, po prostu słychać przez ścianę. Jakie mam prawo lub jakie przepisy mnie chronią? Administrator (z ramienia dewelopera) jest bardzo niechętny w rozwiązywaniu jakichkolwiek spraw.
Dodam też, że cała wentylacja w mieszkaniu działa bardzo głośno - w kuchni i łazience też słychać wentylator. Jest to jednak mniejszym problemem, bo tam nie śpię.
Z góry dziękuję za pomoc.
Bucząca wentylacja za ścianą - proszę o pomoc.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
róża_wiatru
- Początkujący

Re: Bucząca wentylacja za ścianą - proszę o pomoc.
Wiesz może jaki to system wentylacji ?.
Wentylatory są na dachu czy w ścianach Twoich pomieszczeń ?.
Teraz rzadko jest wentylacja w pokojach, zwykle łazienki, kuchnie, garderoby.
Wentylatory są na dachu czy w ścianach Twoich pomieszczeń ?.
Teraz rzadko jest wentylacja w pokojach, zwykle łazienki, kuchnie, garderoby.
-
róża_wiatru
- Początkujący

Nie wiem, jaka wentylacja, postaram się dowiedzieć, chyba jest to wywiew z garażu:( 
Zażycz sobie odbitki rzutu kanałów wentylacyjnych wraz z opisem.
Zarządcy budynku lub deweloperowi zgłoś na piśmie fakt głośnej wentylacji.
Musisz poszukać specjalisty, który na miejscu ustali w czym problem.
Nie ważne co kanały wentylacyjne obsługują mnie interesował system wykonania aby gdybać co może być przyczyną.
Kanały wadliwie wykonane i wyizolowane mogą zamienić się w " instrument muzyczny", dziwne dźwięki i buczenia, zjawisko trudne do opanowania, przecież nie rozbiorą tego i nie wykonają ponownie.
Dość często wentylatory są powodem dodatkowych efektów ale to zwykle najłatwiej usunąć.
Zarządcy budynku lub deweloperowi zgłoś na piśmie fakt głośnej wentylacji.
Musisz poszukać specjalisty, który na miejscu ustali w czym problem.
Nie ważne co kanały wentylacyjne obsługują mnie interesował system wykonania aby gdybać co może być przyczyną.
Kanały wadliwie wykonane i wyizolowane mogą zamienić się w " instrument muzyczny", dziwne dźwięki i buczenia, zjawisko trudne do opanowania, przecież nie rozbiorą tego i nie wykonają ponownie.
Dość często wentylatory są powodem dodatkowych efektów ale to zwykle najłatwiej usunąć.