Nowe parametry ekogroszku

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Markod
Początkujący
Początkujący

Nowe parametry ekogroszku

Post autor: Markod »

Słyszałem cos o zimnach w parametrach dla węgla. Chyba te zmiany przekoszą rynek i zostanie niewielu producentów ekogroszków. Jak sądzicie? Te lepsze parametry na pewno też wpłyną na cenne – kiepsko to widzę… :?

Rolek
Początkujący
Początkujący

Re: Nowe parametry ekogroszku

Post autor: Rolek »

Markod pisze:Słyszałem cos o zimnach w parametrach dla węgla. Chyba te zmiany przekoszą rynek i zostanie niewielu producentów ekogroszków. Jak sądzicie? Te lepsze parametry na pewno też wpłyną na cenne – kiepsko to widzę… :?
Na cenę nośników energii to wpływa raczej roczny zastój i próba nadrobienia strat, realizacji kontraktów – do tego Chiny skupują każdą wolną grudkę węgla bo im się jakoś skończył. Chcę zauważyć że już teraz są węgle dostępne na rynku, które spełniają te wyśrubowane normy które wejdą w życie 2023r. Spalam ekogroszek sztygar, który ma jeszcze niże parametry niż te wskazane w zmianach np. siarka 0,6% a nowa norma ma mieć 1-1,2%. A przypominam, ze to siarka wiąże pyły i sprawia, ze z komina ulatniają kłęby dymu. Moc ma tez wysoką 28 MJ/kg. Te działania na pewno maja wyrzucić z rynku słabe węgle, które nie są specjalnie tańsze ale trują ludzi. Wydaje mi się że PGG będzie miała spory kłopot bo ich węgle mają dramatyczne parametry i wysokie koszty pracy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”