prośba o radę - gładź gipsowa
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
kk54
prośba o radę - gładź gipsowa
Witam. W łazience na suficie mam tynk cementowy, a właściwie bardziej piaskowy, niestety. Do tego, pierwszy właściciel tego mieszkania wybielił wszystkie ściany( dawno temu) jakimś wapnem. Ponieważ o zalaniu sufitu farba zaczęła odłazić- emulsja, zabrałem się za jej skrobanie z myślą, że położę na suficie gładź. Mam jednak wątpliwości, bo tynk jest dość miękki - uszkadza go szpachelka, farba nie wszędzie chce odchodzić, no i jeszcze to wapno... Proszę o wskazówki jak się w kolejności zabrać do tej roboty, aby efekt był ok. Pozdrawiam i dziękuję z góry za wszelkie rady. Wojtek
-
Gość
musisz zadac sobie pytanie czy chcesz miec wykonane tanszym sposobem czy drozszym?Bo mozesz zeskrobac do zywego tynkui pozniej zagruntowac po czym wyszpachlowac stabilem caly sufit dwarazy pod warunkiem ze znasz sie na rzeczy,albo najlepszy sposob skoc stary tynk i polozyc tynk gipsowy gdyz odejdzie ci szpachlowanie i szlifowanie a jest mocny i wytrzymaly
-
Gość
zgadzam sie z tym jak najbardziej rozwiazaniem gdyz podwieszony sufit moze nadac bardzo ladnego wygladu a jeszcze ,gdy ktos go podwiesi fachowo i zrobi w dwoch lub trzech roznych wysokosciach i te jedna plaszczyzne zrobi w gladzi a na druga polozy tynk mineralny ,to efekt koncowy wyjdzie wspanialy.pozdrawiam