średnica rur do wody w domu

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

MrBee1
Początkujący
Początkujący

średnica rur do wody w domu

Post autor: MrBee1 »

Witam, nie znam się na tym i jestem laikiem, mianowicie hydraulik rozłożył mi piony wodne w nowym domu (pex al pert) tynki już poszły i ma dokończyć rozkładanie przed posadzkami. Problem jest taki, że wydaje mi się że średnica tych rurek jest za mała.. mianowicie dwie wychodzące z kotłowni mają średnicę wewnątrz 1,4cm a jedna 1 cm, do baterii łazienkowych, prysznica podejścia są na tych o średnicy 1 cm. Pytanie czy przy włączonej pralce, prysznicu itp nie spadnie cisnienie i czy te rury 1/2 cala wystarczą? Na wąż ogrodowy wyjście na średnicy 1/2 będzie ok? Z hydraulikiem jeszcze nie rozmawiałem, bo dzisiaj na to wpadłem.

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: średnica rur do wody w domu

Post autor: Interno »

MrBee1 pisze: 1. Pytanie czy przy włączonej pralce, prysznicu itp nie spadnie cisnienie i czy te rury 1/2 cala wystarczą?
2. Z hydraulikiem jeszcze nie rozmawiałem, bo dzisiaj na to wpadłem.
1. To zależy od systemu prowadzenie rur: trójnikowy czy rozdzielaczowy.
Cały system prowadzenia rur i ich stopniowania średnicami należy zaprojektować tak aby podczas eksploatacji nie było niespodzianek z poborem wody.
2. Trzeba było rozmawiać przed pracami. Czyli zawierzyłeś fachowcowi jak coś będzie nie tak z wodą zapewne Ci to przerobi na własny koszt.

Sprawdź od jakich średnic zaczynają się pex al pert bo chyba od 16x2 mm więc 12mm to już inne rurki.
Jak z kotłowni wyszedł 16 mm to już niewielkie ma pole stopniowania średnic ale może masz mały dom i nie wiele tych punktów pobrań wody.

MrBee1
Początkujący
Początkujący

Post autor: MrBee1 »

Woda poprowadzona ma być systemem trojnikowym. Wcześniej nie ustalałem z hydraulikiem przekroju rur od wody, nawet nie przeszło mi to przez myśl, że można to sknocic, inną sprawą że się na tym nie znam. Myślę że to jest ostatni moment żeby to naprawił. Po posadzkach będzie za późno.

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Interno »

Nie ciśnienie w rurach jest ważne a ustalenie wartości przepływu wody zaczynając od punktów poboru wody.
Zaczynając od tych punktów zbudujemy gałązki i dojdziemy do kotłowni.
Skorzystaj z poradników technicznych np. PURMO lub KanTherm.

info_THERM
Początkujący
Początkujący

Post autor: info_THERM »

Przy wykonywaniu instalacji wodnych i grzewczych warto zawsze sięgnąć do projektu, tam zazwyczaj są określone średnice rur wodnych jakie mają być zastosowane. Często jest tak że inwestorzy planują montaż armatury wymagającej podwyższonego przepływu, wówczas należy rurociągi przeliczyć aby uniknąć problemów w przyszłości.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”