Wkopanie zbiornika na deszczówkę

Wszystko o kanalizacji i odwodnieniu. Dział poświęcony poradom na temat najnowszym rozwiązaniom technologicznym związanymi z kanalizacją, drenażem i oczyszczaniem ścieków.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

minimetr
Początkujący
Początkujący

Wkopanie zbiornika na deszczówkę

Post autor: minimetr »

Witajcie.

Jako laik w temacie zwracam się o radę. Mam do wkopania 2 mausery 1000 litrowe do zbierania deszczówki.
Pytanie podstawowe - jak głęboko powinienem/mogę je wkopać uwzględniając strefę przemarzania gruntu ( na zimę nie mam zamiaru spuszczać z nich wody w obawie że zgniecie je napór ziemi) biorąc równocześnie pod uwagę siłę nacisku ziemi z góry po ich osadzeniu w dole (na ramie zbiornika jest wskazówka żeby od góry był nacisk nie większy niż 1650 kg).
Druga sprawa. Na głębokości 1 metr mam wkopaną rurę której ujście kończy się na łące i z którą planuję połączyć mój zbiornik gdy już będzie pełny. Czy TAKI PRZELEW
adb0d5f427b5b347.jpg
zda egzamin, tzn czy może być przed zbiornikiem[/b] ?? Słyszałem że praktykuje się przelew za zbiornikiem, mi z przyczyn montażowych takie rozwiązanie bardziej by pasowało, tylko czy to się sprawdzi ??
Trzecia rzecz. Czy łącząc ze sobą dwa mausery dołem (tam gdzie mają oryginalne zawory) ,a dopływ wody będzie tylko do jednego, to czy w takim połączeniu drugi zbiornik wypełni się wodą ??
SZKIC POGLĄDOWY
36589e4301fe0c31.png
36589e4301fe0c31.png (5 KiB) Przejrzano 2385 razy
Wszystkie konstruktywne wskazówki i uwagi mile widziane.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kanalizacja i odwodnienia”