powietrze w grzejnikach
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
tomaszpich
- Początkujący

powietrze w grzejnikach
Dzień dobry, witam serdecznie wszystkich na forum. Mam do Państwa małą prośbę. Czy może ktoś doradzić mi jak pozbyć się powietrza z grzejnika. Wymieniałem w lecie zawór różnicowy przy piecu CO . Po jego wymianie napuściłem wody do instalacji i okazuje się ,że po rozpaleniu w piecu i załączeniu pompy w grzejnikach jest powietrze. Dodam ,że wodę napuszczałem b. powoli aby powietrze miało czas " uciec " z instalacji, odkręcone były wszystkie odpowietrzniki po czym po pojawieniu się wody zakręciłem je, pompa została odpoiwetrzona a mimo to w grzejniku (jednym) jest spora ilość powietrza i wydobywa się z niego nieprzyjemny odgłos.Pozakręcałem w domu wszystkie grzejniki i zostawiłem tylko ten jeden przy włączonej na maksa pompie obiegowej i odkręconym odpowietrzniku w tymże właśnie grzejniku chcąc aby powietrze wyszło pod ciśnieniem ale nic z tego. Jak było tak zostało. NIe mam pojęcia co zrobić z tym problemem,może żle coś zrobiłem więc proszę o pomoc. Dziękuję.
-
tomaszpich
- Początkujący

Co do 1 odpowiedzi to odpowietrzałem oczywiście przy wyłączonej pompie wlewając wodę do instalacji.Pompę załaczyłem gdy okazało się ,że w jednym grzejniku jest duża ilość powietrza gdyż chciałem pod większym ciśnieniem pozbyć się uciążliwego powietrza.Co do drugiej odpowiedzi to nie mogę odkręcić sśrubunku przy grzejniku,gdyż ucieknie z niego woda a wleci powietrze a powietrza chcemy się pozbyć.NIe wiem co zrobić więc chyba w cieplejszy dzień poprostu wyleję wodę z instalacji i napełnię na nowo. Jeżeli macie jakieś pomysły jednak to prosze o radę. Z góry dziekuję.
Jeśli cała instalacja jest napełniona wodą to jakim cudem,po odkręceniu śrubunku,miało by tam wlecieć powietrze.
Owszem,wyleci trochę wody,ale i powietrze razem z nią.Woda napływająca w miejsce powietrza wypchnie resztę powietrza z grzejnika i po bólu.
Kolejne opróżnianie i napełnianie instalacji jest bez sensu.
Kolejne opróżnianie i napełnianie instalacji jest bez sensu.
adam
-
tomaszpich
- Początkujący

wczoraj
Wczoraj zapaliłem ponownie w piecuze względu na temp. Powietrza nie ma już w grzerjniku ale to wyłącznie dlatego ,że znalazło sobie miejsce i wyszło na złączeniu grzejnika, który jest poniżej bo nie ma stuków a z grzejnika z dolnego piętra powoli kapie woda. Teraz to chyba muszę kupić POXILINĘ i to zalepić. Co myślicie o tym kleju,może mam to zrobić inaczej nie spuszczając wody. Dziękuję szczerze za wcześniejsze odpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich.
-
tomaszpich
- Początkujący

[quote="tomaszpich"]W miejscu w którym kapie woda nie ma gwintu. Jest to łączenie miedziane lutowane. Woda kapie z " prędkością " 100ml na dobę (mam podwieszony słoik). Zobaczymy czy pokazują prawdę o poxilinie w telewizji. Pozdrawia
Ja bym to przelutowal i bylo by po problemie wystarczy czyscik pasta cyna i palnik gazowy moze warto popytac kolegow moze ktorys ma butle z palnikiem i ci pozyczy? jesli juz kapie jakis czas to pomowne przelutowanie hyyyy moze nie zlapac wymiem kolanko czy mufke bo nie napisales z czego ci tam dokladnie cieknie na tym lutowanym i problem z glowy.
pozdr
Ja bym to przelutowal i bylo by po problemie wystarczy czyscik pasta cyna i palnik gazowy moze warto popytac kolegow moze ktorys ma butle z palnikiem i ci pozyczy? jesli juz kapie jakis czas to pomowne przelutowanie hyyyy moze nie zlapac wymiem kolanko czy mufke bo nie napisales z czego ci tam dokladnie cieknie na tym lutowanym i problem z glowy.
pozdr