Solary czy fotowoltaika
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
adamsobczak90
- Zainteresowany

Re: Solary czy fotowoltaika
Możesz liczyć między innymi na ofertę przygotowywaną przez EnergyRE . Firma wykonuje instalacje również w gospodarstwach rolnych i faktycznie fajnie sobie z tym radzą, bo podpowiadają także od strony prawnej jak ogarnąć między innymi kwestię dotacji. Więc od tej strony to dobra opcja, bo można w gospodarstwie zmniejszyć podatek i jednocześnie korzystać z OZE.
-
karolinaiwanska
- Zainteresowany

Przeglądając rynek i oferty widziałam, że sporo, jak nie większość produktów typu właśnie panele są z Chin. Czy to bezpieczny zakup. Nie wiem jak to stabilnie wychodzi, bo już w zeszłym roku mieliśmy trudną sytuację z Huaweiem. Co bedzie w kolejnych? Trafiłam na opis firmy JBGPV która robi panele PV w kraju. To ciekawe i chyba bezpieczne rozwiązanie. Jak myślicie?
Moim zdaniem warto zainwestować w fotowoltaikę!karolinaiwanska pisze:Tak sie zastanawiam, które rozwiązanie jest obecnie lepszym dla domu. Pewnie najlepiej miec oba ale nie każdego stac na tyle rozwiązań. Więc w co obecnie najlepiej zainwestować, jak myślicie?
Jest szansa, że rok 2021 przyniesie obniżki cen paneli fotowoltaicznych. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w artykule: http://regiodom.pl/portal/wiadomosci/an ... -podrozeje
Polecam i życzę właściwego wyboru
Budowanie twórcze jest 
Ja również polecałbym fotowoltaikę! Jak pokazują statystyki, dzięki niej można obniżyć rachunki za prąd nawet o 80-90%, a to oznacza, że inwestycja zwraca się w ciągu mniej niż 10 lat. Dla nieobeznanych w tym temacie polecam świetny artykuł na PW.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Generalnie biorąc pod uwagę spadające ceny samej technologii i wzrost cen prądu, instalacja dobrana właściwie do zużycia energii elektrycznej powinna się zwrócić nawet bez dotacji w jakieś 7 lat, a nawet mniej
-
LeszekZeslaska
- Początkujący

Moim zdaniem nie ma teraz sensu kupować solarów. Cena na 2-4 osoby to min 16 tys zł więc w tej cenie możemy założyć instalację 2kw i kupić bojler za 1000 zł panele naprodukują 2 kw pge trochę zabiera oczywiście ale bojler zurzyje 1kw a to co zostaje zmniejsza nam rachunek za prąd, więc mamy ciepłą wodę cały rok a nie tylko latem i jeszcze zmniejsza się rachunek za prąd. Dodatkowo solary co kilka lat trzeba uzupełniać glikolem więc nie ma sensu. Jak ktoś jest z katowic to polecam firmę gvolt ja u nich montowałem bardzo polecam.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Jak system opustów faktycznie zostanie zlikwidowany od początku 2022 roku, to w takim przypadku przy wyborze fotowoltaiki już nie będzie tak kolorowo, że tylko "pge trochę zabiera".
-
Karolina647
- Początkujący

Ja również polecam fotowoltaikę. Korzystałam z usług firmy SPR-Polska i jestem bardzo zadowolona z montażu. Warto zrobić coś dla naszej planety.
-
karolinaiwanska
- Zainteresowany

No trochę mieszają z tymi systemami dopłat. Miały się zmieniać, teraz słyszę że jednak nie. Bałagan. Jak we wszystkim niestety. Na szczęście ja już się zdecydowałam i prognozy zmian dopłat podziałały na mnie tak, że się spięłam i zrobiłam instalację. Znaczy się nie ja osobiście. Nie potrafię
Wybrałam Hymona. Największa firma na rynku, najwięcej instalacji.
-
krzysztof_wu
- Początkujący

Ja wybrałem fotowoltaikę bo widziałem, że u sąsiada się sprawdza i jest bardzo zadowolony. Podpytałem go trochę i dowiedziałem się na czym to właściwie polega i jakie udogodnienia będę miał z tytułu instalacji fotowoltaicznej.
Przede wszystkim warto zaznaczyć, że koszty założenia instalacji fotowoltaicznej są zdecydowanie wyższe niż kolektorów słonecznych. W dużym skrócie, kolektory słoneczne mogą służyć jedynie do podgrzewania ciepłej wody użytkowej i to sezonowo. Panele fotowoltaiczne natomiast działają cały rok i jako urządzenia produkujące energię elektryczną, mają zdecydowanie szersze zastosowanie.
-
budowlanka23
- Początkujący

Polecam panele fotowoltaiczne. Może i dużo kosztują, ale na prawdę są tego warte i na przełomie kilku najbliższych lat koszty instalacji się nam zwrócą, a wtedy już będzie czysty zysk.