Jaki rodzaj paneli fotowoltaicznych wybrać do domowej instalacji
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Re: Jaki rodzaj paneli fotowoltaicznych wybrać do domowej instalacji
Tak naprawdę często robienie samemu wcale się bardziej nie opłaca, bo VAT na urządzenia wynosi 23%, a w firmie jest 8%. Przy okazji zyskuje się obsługę serwisową i większą pewność, że instalacja została dobrze wykonana
I właśnie z tego powodu należy wybierać instalację Firmy Vieśśman ponieważ:
- za gwarancję musisz płacić co miesiąc 70PLN nie zapłacisz nie masz gwarancji tak przez 10 lat musisz płacić.
- Dlaczego lepiej zapłacić Vieśmanowi 27000 PLN za około 4,7kWp niż to samo kupić w VAT 23% za około 14000 PLN i samemu wsadzić na dach?
Reasumując płacisz 27000 PLN za instalację PV przez firmę i do tego te nieszczęsne 70PLN/mc za serwis 70 * 12 * 10 lat = 8400PLN
Więc Vieśśman sprzedaje 4,7kWp za 27000 + 8400 = 35400 PLN czyli płacisz za 10kWp a dostajesz 4,7kWp - Bogowie marketingu
- za gwarancję musisz płacić co miesiąc 70PLN nie zapłacisz nie masz gwarancji tak przez 10 lat musisz płacić.
- Dlaczego lepiej zapłacić Vieśmanowi 27000 PLN za około 4,7kWp niż to samo kupić w VAT 23% za około 14000 PLN i samemu wsadzić na dach?
Reasumując płacisz 27000 PLN za instalację PV przez firmę i do tego te nieszczęsne 70PLN/mc za serwis 70 * 12 * 10 lat = 8400PLN
Więc Vieśśman sprzedaje 4,7kWp za 27000 + 8400 = 35400 PLN czyli płacisz za 10kWp a dostajesz 4,7kWp - Bogowie marketingu
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
Hmmm... moim zdaniem trzeba porównywać. Dostaniesz różne oferty. Pomiędzy nimi może być kilka tysięcy różnicy, ale ogólnie najlepiej postawić na coś jakościowego. Kupisz byle co, to wyjdą z tego problemy - wyłącznie. Ważna jest długa gwarancja. Najlepiej sprawdź sobie w porównywarce EcoFachowcy, co ci tam wyliczą. Zaproponują oferty lokalnych firm. Powinno to wyjść dobrze.
-
Maciuszek87
- Aktywny

Z tego co udało mi się zauważyć to panele proponowane przez firmę Brymorex bardzo dobry wybór i produkt ten będzie spełniał oczekiwania wielu klientów. Sprzedawane są jako panele Infinity – pozytywny odbiór związany między innymi z tym, że są w dobrej cenie a charakteryzują się świetnymi właściwościami, wysoką wydajnością.
-
tomaszmoryc
- Zainteresowany

Między innymi firma EnergyRE zajmuje się obsługa klientów z całego kraju, mają na rożne województwa swoich przedstawicieli więc masz kompleksową obsługę z ich strony i podpowiedzi odnośnie tego jakie rozwiązania w zakresie instalacji będzie warto wybrać. Więc ogólnie będzie to faktycznie atrakcyjna propozycja.
Ja mogę polecić SPR Polska, zerknij sobie na ich stronę, też sprawdzaliśmy różnych dostawców, dzwoniliśmy, pytaliśmy o oferty i wybraliśmy ich, mają panele bardzo dobrej jakości i potrafili nam dobrze doradzić czy nawet doinformować w kwestii ulg czy dofinansowania. Mamy panele polikrystaliczne.
U nas panele zakładała firma. Wcześniej umówiliśmy się z nimi na bezpłatny audyt dzięki czemu dowiedzielismy się jakie możliwości ma nasz dom, gdzie zamontować panele itp. A potem to już czysta formalność jak się zdecydowaliśmy na panele
Panowie przyjechali, jeden dzień i montaż był wykonany. Z paneli korzystamy już 4 miesiące i widać to na rachunkach. Świetne rozwiązanie!
-
lucaskruszyna
- Aktywny

Jeśli szukasz kogoś kto będzie w stanie wykonać projekt a potem zajmie się jego realizacją i wsparciem technicznym to myślę, że Amon Ra Energy to będzie dobra opcja. Firma ma duże doświadczenie na rynku więc faktycznie można liczyć na jej ofertę.
Ja mogę od siebie polecić ofertę przygotowaną przez SolarCity PV – bardzo dobra firma z Podkarpacia. W sumie nie miałem dla siebie wykonawcy i znajomy, który robił fotowoltaikę pół roku wcześniej mi ich polecił i faktycznie to była bardzo dobra opcja. Firma profesjonalna, odpowiednie podejście do klienta i faktycznie instalacja na bardzo dobrym poziomie zrobiona.
Porównywarka Ekofachowcy. Ustalacie sobie budżet, sprawdzacie, kto ma najlepszy zestaw w danej cenie i w to właśnie inwestujecie. To zdecydowanie najlepsze rozwiązanie. Warto je tak dobierać, żeby gwarancja była jak najdłuższa, a całość pochodziła od cenionej marki. To ma przecież służyć przez lata.
powiem szczerze że ja to się zupełnie nie znałem na temacie i zdałem się w tej kwestii na fachowców. Trafiłem na firmę Sunny System - sporo osób ich polecam, okazuje się że to jakaś znana firma w branży - i to oni wszystkim się zajęli od A do Z. Żeby mieć spokojną głowę to i tobie to polecam.
-
klaudia844
- Aktywny

Dżizas, na takie pytanie to chyba fachowcy powinni odpowiadać, a niekoniecznie forumowicze. Firmy takie jak np. OZE Koncept poza montażem, sprzedażą i doradztwem pomagają w otrzymaniu dofinansowań, a te płyną do nas z trzech źródeł.
-
fanatyk_PV
- Początkujący

Na rynku pojawiają się teraz porównywarki ofert fotowoltaiki, dzięki którym nie trzeba szukać samemu najlepszych ofert oraz spotykać się z konsultantami. W raportach wprowadza się odpowiednie dane odnośnie wymogów co do instalacji, a po kilku dniach otrzymujemy oferty od róznych firm wraz z wyceną.
Według mnie najszybciej przeliczysz opłacalność inwestycji w fotowoltaikę. Kalkulatory bardzo dobre są w internecie. Nawet szacowana dotacja podana, realne wyniki. U mnie praktycznie w 95% się sprawdziło. Gwarancja producenta, licencja KNF, preferencyjne warunki kredytowania, więc dla woj. warmińsko-mazurskiego według mnie idealnie.
edo
na pewno jakieś pewne i sprawdzone w "boju" panele. Takie panele powinny długo służyć. Również warto pomyśleć o sprawdzonej firmie. Najlepiej aby miała sporo rekomendacji i instalacji zamontowanych za sobą.