Mam starą instalację, stare rury - chyba metalowe i stare żeliwne grzejniki. Czytałem na forum że jeżeli obieg jest zamknięty to jest to bezpieczne dla grzejników metalowych. Czy to oznacza że mój obieg - który cieknie i ma jakieś dziwne urządzenie na dachu które sie przelewa i cieknie (jak dopuszczam do instalaji wody bo ciśnienie spada) nie może współpracować z metalowymi grzejnikami?
Domyślam się że należy najpierw uszczelnić obieg a później zając się grzejnikami? Nie mówiąc o wymianie pieca.
A tak przy okazji, mój gazownik radzi mi ULRICH - co wy na to? Podobno ma się nie zapychać ze starą instalacją. Czy jeżeli nie przeczyszczę pod ciśnieniem instalacji (cieknie!!!) to faktycznie nie zapcha się?
jakie grzejniki do nie "zamkniętej" instalacji
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: jakie grzejniki do nie "zamkniętej" instalacji
Zostaw grzejniki żeliwne.... rury wymień i daj dobry kondensat.jkoselsk pisze:Mam starą instalację, stare rury - chyba metalowe i stare żeliwne grzejniki. Czytałem na forum że jeżeli obieg jest zamknięty to jest to bezpieczne dla grzejników metalowych. Czy to oznacza że mój obieg - który cieknie i ma jakieś dziwne urządzenie na dachu które sie przelewa i cieknie (jak dopuszczam do instalaji wody bo ciśnienie spada) nie może współpracować z metalowymi grzejnikami?
Domyślam się że należy najpierw uszczelnić obieg a później zając się grzejnikami? Nie mówiąc o wymianie pieca.
A tak przy okazji, mój gazownik radzi mi ULRICH - co wy na to? Podobno ma się nie zapychać ze starą instalacją. Czy jeżeli nie przeczyszczę pod ciśnieniem instalacji (cieknie!!!) to faktycznie nie zapcha się?
Grzejniki trzeba przepłukać... ale będa jeszcze pracować przez 100 lat i bardzo dobrze się grają z kotłem Kondensacyjnym.
Urlich?...... NIE..... Koreańska tandeta..... no ale to Ty wybierasz